Сряда, 31 Май 2023
    
Поморие

Вижте празничната програма в Поморие по повод Освобождението

  28.02.2023 17:37  
Вижте празничната програма в Поморие по повод  Освобождението

Денят, който бележи възкресението на българската държава след петвековно османско иго, е най-големият национален празник в съвременната история на страната ни. На територията на община Поморие той ще бъде отбелязан с различни културни прояви.

Още на 02.03.2023 г. /четвъртък/ таланти от Поморие и Ахелой ще поздравят своите съграждани с два чудесни концерта:

от 17.30 часа в залата на НЧ „Светлина 1934“, гр. Ахелой – концерт на децата от група „Златна рибка“ при ДГ „Теменуга“ Ахелой;

от 18.00 часа в салона на НЧ „Светлина 1939“, гр. Поморие – „145 години свободна България“ – концерт с участието на Детска театрална студия „Светулка“ с художествен ръководител Румяна Кралева; Певческа група „Тракийка“ с ръководител Дора Арбова – Мурджева, възпитаници на ДГ „Веселушко“ и Детска вокална група „Слънчев ритъм“ с музикален педагог Ради Джафарова – Петрова, ученици от ОУ „Христо Ботев“ и СУ“ Иван Вазов“ – град Поморие.

В навечерието на 145-годишнината от Освобождението на България, гост в Поморие ще бъде и танцовата трупа на Васил Герлимов. На 02.03.2023 г. от 18.00 ч. в залата на НЧ „Просвета 1888“ трупата ще представи спектакъла „Танц на вятъра“. Спектакълът е изграден на основата на българския фолклор и неговата съвременна интерпретация. Музикално-танцовите произведения са създадени от различни етнографски области на България. „Танц на вятъра“ се характеризира с непринуденост и лекота на общуване със зрителя – както вятърът докосва всеки един, така танцьорите ще докоснат публиката, продължавайки живота и традицията. Музиката е специално сътворена от съвременните композитори и аранжьори – Пейо Пеев, Стоян Янкулов, Теодосий Спасов и Банко Минчев. Хореографията е на Васил Герлимов и Мирослав Станев.

Тържественото честване на 03.03.2018 г. /петък/ ще се състои в центъра на града от 11.00 часа. Пред паметните плочи на участниците в Освободителната война ще бъде отслужен благодарствен молебен, а по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя. Участие в програмата ще вземат децата от ДГ „Детелина” и ДГ ‘Веселушко”, учениците от ОУ „Христо Ботев”,  Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина” с ръководител Владимир Данаилов и десетгодишният гайдар Янислав Гуменов. При подходящи метеорологични условия, на централната пешеходна зона ще бъдат изложени и част от творбите, отличени в конкурса на СУ „Иван Вазов“ – Поморие „Да погледнем на България с очите на Вазов“.

Нека заедно  да  осмислим уроците от миналото и чрез слово, музика  и танц да се поклоним пред паметта на героите, дали ни най-големия урок – този за любовта към Отечеството казват от пресцентъра на Общината.

Входът за всички празнични мероприятия е свободен!