Вторник, 30 Май 2023
    
Култура

Днес е роден Виктор Юго

  26.02.2023 09:24  
Днес е роден Виктор Юго

Виктор Юго - 221 години от рождението на големия писател

Авторът на „Парижката Света Богородица“ и „Клетниците“ оставя своя отпечатък в литературния и политическия живот на Франция.
Виктòр-Марѝ Югò е френски поет, писател, драматург, романист, художник и общественик. Считан е за един от най-известните и важни френски писатели, оставили следа, както върху литературния, така и върху политическия живот на страната.
Роден е на 26 февруари 1802 г., Безансон, Франция. Той заема видно място в историята на френската литература през 19 век, като пише в различни жанрове. Едни от най-известните му творби са „Парижката Света Богородица“ и „Клетниците“.
Освен литературни, той има и политически изяви. Изнася речи в Камарата на лордовете, в Учредителното събрание и Законодателното събрание, по въпроси засягащи смъртното наказание.
Виктор Юго допринася значително за обновяване на поезията и театъра и е обект на възхищение от съвременниците си, но също така е оспорван от някои автори. Той помага на много поколения да осмислят ангажираността на писателя в политическия и социалния живот. По време на Втората империя Юго живее в изгнание в продължение на двадесет години и е сред политическите емигранти, които отхвърлят амнистията и отказват да се завърнат.
Заради моралните и политически избори, които прави през втората половина от живота си, той става емблематична фигура на Третата република. Това е една от причините при смъртта си да бъде удостоен с национално погребение. Останките му се намират в Пантеона в Париж, поставени там на 31 май 1885 г.
Въпреки противоречията които съпътстват живота му, той оставя литературно наследство, което не подлежи на полемики. Доказателство за това е интересът към книгите на Виктор Юго. Уникалните му произведения будят интереса на поколения читатели.
„Заемна за възрастни“ е основното място в Библиотеката, където се намират книгите на Юго. Заповядайте, за да се потопите в един свят на реалност и фантазия с незабравимите герои на твореца, призовават от РБ"Пейо Яворов" в Бургас.