Неделя, 14 Май 2023
    
Бургас Култура

Представят „Политиката отвътре” на Иван Костов в Бургас

  10.02.2023 17:25  
Представят „Политиката отвътре” на Иван Костов  в Бургас

Премиерата е на 15 февруари в зала „Георги Баев“, КЦ „Морско казино“. Изданието, което търси отговор на най-наболелите за българската демокрация въпроси, ще бъде представено от проф. Веселин Методиев.

В „Политиката отвътре“ с конкретни примери са обяснени често непонятни за обикновените граждани процеси, които формират едно демократично общество, а също и това колко по-сложни са тези процеси в страна, която все още се намира в преход, протичащ на фона на световни трансформации и катаклизми.

„Политиците у нас не разбират важното, че демокрацията и пазарната икономика са органично цяло – едното не може да замести другото. Няма демокрация без пазарна икономика и обратно, без демокрация икономиката става джунгла, в която господстват монополи и престъпност.“

Политиката е в криза - не само в България, но и по света. Все повече хора я възприемат като злоупотреба с власт, като корупция и измама, а не като служба на обществото. Все повече я разбират като обслужване на конкретни интереси вместо провеждане на реформи, спазване на принципи и прилагане на идеи. „В дните, когато приключвам този текст, е все по-очевидно, че почти навсякъде политиката затъва в популизма“, предупреждава Иван Костов.

В тази книга министър-председателят на България в периода 1997 - 2002 г. споделя своя опит, разказва за допуснатите грешки, но и за верните решения, въвели България в общността на свободните и развити държави.