Неделя, 14 Май 2023
    
Бизнес

Мода: Домашна храна се търгува онлайн

  12.02.2023 12:29  
Мода: Домашна храна се търгува онлайн

Зам.-министър Събев: Какво е естеството на тези хора, които в интернет предлагат храни, трудно може да се определи

Дона МИТЕВА

Жалба по старото или опит за оцеляване e предлагането чрез интернет на домашно приготвена храна. Все по-често се намират оферти както в социалната мрежа, така и на страниците за обяви такива примамливи предложения. Цените, които производителите, искат в никакъв случай не може да се каже, че са ниски. Но явно клиенти не липсват.

Например млада жена от Карнобат предлага да приготви по заявка сиропирани сладки, къпана баница, домашни фунийки или пък макарони на фурна. Малка ферма, близо до Силистра предлага прясно мляко, сирене и кашкавал, като изпраща по заявка за цялата страна. Има обявен телефон с подкана: „Звънете, защото нямам време да пиша в чата“.

За продажба се предлага лилав батат, ябълки и различни сладка от градина близо до Царево. Като екстра доскоро имаше и обявен прясно уловен паламуд от главата на семейството.

Понеже тази година рибата в Черно море наспори – често се виждат и обяви за продажба на буркани с маринован чернокоп или пък паламуд. Вече не са рядкост и обявите за затворено в буркани месо от пилета, пуйки, прасета и телета, които са обявени за продажба.

Мнозина, по-недоверчиви потребители, се питат дали всичко това е редно, отговаря ли на необходимите изисквания, за да напуска кръга на консумация на семейството, което го е произвело. Защото има и печални случаи, като например с човек, подарил за благодарност при свършена услуга шише домашна ракия, който е осъден от получилия подаръка, за това, че домашнярката, която изпил, го е докарала до инвалидност. Разбира се, примерът е драстичен и става дума наистина за алкохол. Но със сигурност е важно да има регулация за храната.

Затова потърсихме компетентно мнение – това на зам.-министър Георги Събев от Министерството на земеделието и горите.

Георги Събев

„Законът за храните у нас урегулира всички храни, които се предлагат на пазара, различни от домашните, произведени за лична и собствена консумация. Не са обект на този закон: 1. първичното производство на храни за лична консумация в домакинството; 2. приготвянето и съхранението в домашни условия на храни, предназначени за лична консумация в домакинството;

В същия закон се урегулира търговията от разстояние (интернет). Тя обаче следва да се осъществява само или от регистриран търговец, или регистриран производител“, посочва той законовата рамка.

Същевременно обръща и другата страна на монетата: „Какво е естеството на тези хора, които в интернет предлагат храни, трудно може да се определи, защото обменът на информация и начинът на опериране на социалните мрежи е голям и постоянно променящ се. Факт е обаче, че се осъществява обмен на информация сред ползватели на онлайн услуги.

Точно защото има такъв обмен, вярвам, че е добре да се създадат условия той да може да се урегулира с цел гарантиране на проследяемостта, а оттам и безопасността за потребителите, и лоялна конкуренция сред производителите. Тези нерегистрирани производители всъщност най-вероятно не плащат данъци, за разлика от онези, които сега са обект на регистрация. Ще бъде полезно и за държавата да има по-добър поглед върху практики и процеси, които и сега се случват“, казва Събев.

По негови думи в  Министерството на земеделието са постъпили две предложения за урегулиране на този вид търговия. Като едното от предложенията на групата експерти, е точно в насока създаване на нормативен режим, по който хора, които искат да произвеждат и предлагат малки количества храни, следва да могат да се регистрират.

„Предстои да се прецизират и текстове, а и по същество какво може да се използва като таван за подобен вид производство. Не искаме чрез подобен вид документ да се създава предпоставка за прекласификация на производства с цел да минат на по-облекчен режим.

Освен това - има и казус с предлагането на храни от обекти за настаняване - тип „къщи за гости”. Те реално нямат право да предлагат домашно приготвената храна на посетители, освен ако тези посетители не са регистрирани нощуващи гости на въпросната къща или ако обектът няма регистрирана механа или ресторант към него“, заключава зам.-министър Събев.

 


Анкета

Мнения

Мнения
 Трифонов: Най-вероятно ще участвам в изборите като водач на листа
  11.02.2023 16:41      

Има такъв народ” има сериозен шанс да влезе в следващото Народно събрание. Това каза в инте