Вторник, 16 Май 2023
    
Бургас Мнения

Сириец в Бургас: Всеки ден се чувам с хора от засегнатите райони, положението е страшно

  12.02.2023 17:05  
Сириец в Бургас: Всеки ден се чувам с хора от засегнатите райони, положението е страшно

 

 

Нужна е техника, храна и завивки

Дона МИТЕВА

„Положението в пострадалите от разрушителното земетресение градове в Сирия е страшно. Аз се чувам всеки ден с мои приятели, които живеят в градовете близко до турската граница. Хората са на улицата, нямат храна, нито къде да се подслонят. Помагат си един на друг. Още издирват свои близки. Казаха ми, че чакат помощ от Катар и Саудитска Арабия. Всеки ден се чувам с хора от пострадалите градове“, това каза с Осама Башир, един от доайените на сирийската общност в България. От много години той е установен и живее в Бургас. Сириецът припомня, че последните 12 години родината му е раздирана от гражданска война.

„Голямата част от пострадалите населени места се намират извън управлението на Башар Асад. Там командва национален съвет, който е оглавяван от Абдулрахман Мустафа. Аз лично имам контакт с него и мога да помогна на всеки, който желае под някаква форма да помогне на сирийския народ, пострадал от земетресението – да го направи. От разговорите разбирам, че няма достатъчно техника в тези райони, нужна е и храна, завивки“, обясни Осама Башир. Той предостави и снимки на пораженията, които са му изпратени от Сирия.

От публикации в световния информационен обмен обаче става ясно, че режимът в Дамаск е обявил, че всяка хуманитарна помощ от Запада трябва да бъде координирана с него, което допълнително затруднява изпращането на материална подкрепа.

Самият Башир признава, че в Бургас са само шепа сирийците, които са се установили трайно и те самите не могат да организират големи количества материална подкрепа за своите сънародници. „Ако има обаче желание да се изпрати хуманитарна помощ от Бургас за пострадалите сирийски райони, аз ще направя всичко възможно, за да установя контакт с Абдулрахман Мустафа, с цел тя да стигне до най-нуждаещите се“, повтори сириецът.

Над 1700 от загиналите сирийци са от северозападната част на страната и броят им непрекъснато расте.

„На фона на тази апокалиптична картина цивилното население в контролираната от сирийската опозиция зона е още по-уязвимо, тъй като тази територия до неотдавна беше подложена на многократни бомбардировки от режима в Дамаск и подкрепящите го руски сили.

Резултатът е, че най-малко 65% от основната инфраструктура е разрушена или силно повредена, а 90% от населението още преди земетресението зависеше от хуманитарна помощ, която идва само през един граничен пункт на сирийско-турската граница - Баб ал-Хава“, пише „Свободна Европа“.