Вторник, 16 Май 2023
    
Бизнес

Цените в магазините показват, че има спекула

  12.02.2023 14:21  
 Цените в магазините показват, че има спекула

Дона МИТЕВА

Отново се заговори за това, че има спекула при голяма част от стоките от първа  необходимост. Вероятно заради тръгналите нагоре цени.

„Спекула има, държава няма“, категоричен е председателят на КТ „Подкрепа“ в Бургас Иван Костадинов.

„Като се погледнат цените в магазините, на всеки става ясно, че има спекула. Въпреки че има промяна надолу в цените на енергоизточниците, в случая на газа. Това не се отразява в крайната цена на стоките за потребителите. Още повече, че на някои е намалено ДДС. Да, не очаквам да станат чудеса, и то изведнъж. Но все пак потребителят трябва да го усети по джоба си. Очаквам държавата да се намеси с цялата сила, която има и с всички органи, които отговарят да не се допуска спекула. Да се включат в проверки от Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита от конкуренцията. Тези проверки да покажат дали има спекула. След като докажат, че има такава – да я овладеят. Те са държавните органи, които могат да налагат дисциплиниращи санкции. Ние можем само да си говорим. И да алармираме, да стигаме до общественото мнение. Но като цяло ние нямаме лостове, с които да въздействаме“, заключи той.

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, проблемът е в по-ниските доходи у нас. И в съотношението доходи - цени се създава напрежението. По отношение на крайното потребление имаме по-лоши търговски практики. За последния месец потребителската кошница е поскъпнала с два лева - от 109 на 111 лв.

„Определени продукти сме ги засичали и с над 100% увеличение. Кашкавалът тръгваше от производител на 17.35 лв., а в три определени вериги го видяхме на 28, 32, 37 лв. Но това е въпрос и на свободно пазарно поведение на самите играчи. Спекула не е мръсна дума, когато се прави законно.

Самата търговия е спекула, въпросът е да си платиш съответните данъци. От гледна точка на спекула като манипулация на пазара, такова явление вече от доста години в България няма. Няма фактори, които да налагат определяне на тавани на цени“, допълни той.