Понеделник, 08 Май 2023
    
Бургас

В леден февруарски ден! Бургас чества 145 години от Освобождението си

  06.02.2023 12:11  
В леден февруарски ден! Бургас чества 145 години от Освобождението си

Бургас днес чества 145 дни от Освобождението си. Тържествата в ледения февруарски ден започнаха на площад „Атанас Сиреков“ пред Община Бургас  с приемането на почетния строй  на военните части на  Бургаския гарнизон, панахида отслужи бургаското духовенство, а малко по-късно цветя бяха положени на паметника на Руския лазарет и Руския паметник.

Ето какво написа кметът Димитър Николов по повод тържествения ден.

Официалните гости

 

"Скъпи съграждани,

Днес, 6 февруари, честваме една от най-значимите преломни моменти в историята на нашия град - неговото освобождение и проправянето на пътя за развитие и просперитет на съвременен Бургас. На този ден преди 145 години воденият от полковник Александър М. Лермонтов „летящ отряд“ влиза в града, за да сложи край на османското иго.

Нека склоним глава пред делото и саможертвата на всички онези наши предци, които обрекоха живота и делата си на идеята за свободна и независима Българска държава.

6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока, за да не губим идентичността си, да пазим паметта и традициите на нашия народ, да отстояваме правото си да бъдем суверенна държава в голямото европейско семейство.

Нека във всяко наше действие се ръководим от принципите, които отстояваха до края на дните си българските просветители, духовници, опълченци и революционери – да бъдем достойни свободни граждани!

Честит празник, бургазлии!"

 


Анкета

Мнения

Мнения
Живко Господинов: Само с разширяване на синя зона не става, трябват многоетажни паркинги
  05.02.2023 17:13      

„БСП задължително ще има кандидат за кмет на местните избори“, категоричен е