Неделя, 07 Май 2023
    
Общество

Защо през зимата се обострят някои хронични кожни заболявания

  05.02.2023 16:04  
Защо през зимата се обострят някои хронични кожни заболявания

До какво води прекомерното миене и дезинфекциране на ръцете

 

„Зимният сезон предразполага обостряне на някои хронични кожни заболявания и поява на неспецифични симптоми. Причината е в ниската влажност на въздуха. Сухият климат, вятърът, използването на климатици понижават влажността и дърпат вода от кожата. Това може да обостри хронични състояния или да предизвика екзема на ръцете”. Това обясни д-р Маргарита Къчева в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Атопичният дерматит, псориазисът, хронични екземи също се обострят в този сезон.

„Изсушаването, залющването на дланите не е студова алергия. Алергичното състояние през зимата е много рядко, то се нарича студова уртикария. При него обривите наподобяват  ужилване от коприва. Екземата на ръцете не е алергично състояние”, обясни тя.

Според дерматолога атопичният дерматит е социално значимо заболяване и то зачестява всяка изминала година. „Прогнозата е до 2050 г. всяко второ дете да се ражда с такова заболяване или с предразположеност. То преминава различни фази. При правилна грижа е възможно то да бъде профилактирано, да бъде израснато. То се появява след 3-месечна възраст като едни зачервени, излющени зони в областта на бузките, появява се като триъгълник около устата и по външните повърхности на крайниците. В детска възраст обхваща сгъвките – задколенни ямки, лакътни сгъвки. В 20% от случаите може да остане за цял живот. В късна възраст това заболяване основно обхваща дланите, междупръстието, китките и е хронично заболяване, с което трудно се справяме”, каза д-р Къчева.

„Ако единият от родителите има атопичен дерматит, шансът да се появи и при детето е 30%. Ако и двамата родители имат атопичен дерматит, шансът да се появи при детето е 70-80%. При нанасяне на определени продукти може да се минимализира шанса за развитие на това заболяване при детето”, заяви дерматологът.

Както при децата, така и при възрастните, важно е да омазняваме кожата, съветва тя. „Преходните сезони и лятото балсамът да е с по-лека текстура, но намазването да се случва всеки ден. Добре е да бъде изпозван щадящ прах за пране, повече естествени материи, вкъщи да бъде почиствано с по-малко препарати или само с вода, да няма килими, които са по-космести. Не се препоръчва домашните любимци да са с по-дълга козина”.

Освен препоръката да не се приемат консервирани храни, лекарите съветват детето да се храни с кърма в първите месеци и да не се приема шоколад, какао, ядки. „Не е доказана абсолютно причинно-следствена връзка между диетата и атопичния дерматит”, обясни медикът.

Основна причина за напукани ръце и крака през зимата е нарушение на водно-липидната мантия – може да е прекомерно измиване, използване на дезинфекциращи продукти, студът нарушава тази мантия и кожата много лесно губи вода, както и пропуска навътре микрочастици, бактерии, дори гъбички. Парадоксалното беше, че дезинфекцирайки ръцете си, кожата ни става доста по-лесна за атака от различни вируси. Нанасянето на крем през зимата е задължително, препоръча дерматологът.

При диабетиците кожата не се изхранва добре, те са по-предразположени към инфекции, обясни дерматологът. „Повечето от тях страдат от метаболитен синдром, по-наднормено тегло в поясната област, което причинява отоци по крайниците. Кожата изпръхва, изсушава се, затова хората с диабет трябва да се грижат за кожата отвън”, каза д-р Къчева.

При намалена влажност на въздуха се дърпа по-лесно вода от кожата. „Това по-скоро обостря атопичния дерматит и екземата, отколкото псориазиса. При псориазиса е установено, че то засяга не само кожата, а и вътрешните органи – ставите, сърцето, също и гастроентесиналния тракт може да бъде засегнат от това хронично възпалително заболяване. Наша основна задача като дерматолози е да подходим мултидисциплинарно и да огледаме пациента отвсякъде. Все още не е открита причината за псориазиса”, обясни дерматологът.

Синдромът на Рейно има връзка с прекомерното свиване на кръвоносните съдове на крайниците. „Когато се изложим на студ, кръвта отива към вътрешните органи, кръвоносните съдове се свиват. При това състояние свиването е много по-силно, посиняване на пръстите, може да се появят и ранички. Първичният синдром на Рейно се появява главно при жените, партнирайки си с ревматолозите се опитваме да го лекуваме консервативно. Вторичният синдром може е свързан със системно-съединително заболяване – склеродермия”, обясни д-р Маргарита Къчева.

Тя препоръча да се пазим от студа – да носим ръкавици, да се топлим, да мажем ръцете си.

„Саборейният дерматит е състояние, което се обостря при вдигане на стресовите хормони, това благоприятства излющване, появяване на зачервяване, лющене в т.нар. саборейни зони. Това са скалпът, ушите, веждите, брадата, между гърдите, понякога гениталиите. Това е често срещано състояние. Първият ни подход е да дадем противогъбична козметика. Обикновено се справяме, но понякога гъбичката става резистентна. Използването на активен шампоан постоянно не е препоръчително”, каза дерматологът.