Събота, 06 Май 2023
    
Бургас

Бургазлийката, която е смела в идеите си без да губи връзка с реалността

  04.02.2023 16:05  
Бургазлийката, която е смела в идеите си без да губи връзка с реалността

Арх. Галина Милкова за всеобхватността на професията и непрестанния стремеж да се учи

Нестандартността на проектите, които реализират, идва от разнородния екип, разкрива тя

 

Дона МИТЕВА

Think Forward е архитектурно студио с вече близо десетгодишна история, в рамките на която екипът е имал възможност да работи по нестандартни проекти, които излизат извън чисто архитектурните рамки и преплитат в себе си различни изкуства. Това се дължи както на разнородния характер на екипа, който се състои от архитекти, пространствени и продуктови дизайнери, така и на разностранните интереси на всеки един. Непрестанният стремеж на всеки да се учи, да експериментира и да навлиза в нови територии без страх е движещата сила, а защо не и тайната на успеха на тези хора, събрани от общи цели.

Галина Милкова е част от този екип. Тя е архитект. Признава, че повечето от проектите, които реализират, са наистина нестандартни – в смисъл, че крият в себе си повече от архитектура, в тях има вплетени различни изкуства, социология, психология и какво ли не.

„Според мен бъдещето е в успешните сътрудничества между тесни специалисти от различни области. Само тогава могат да се реализират истински качествени и иновативни идеи. На българското архитектурно поле нашият екип е може би изключение със своя широк спектър от мултидисциплинарни проекти и подход, включващ сериозни проучвания от различни области. Разбрали сме, че това е най-верният път в създаването на човечни проекти, които адресират и дават решение на наболели социални, екологични, етични проблеми“, казва тя.

И признава, че назад във времето винаги е знаела, че ще се занимава с изкуство, но заради любовта към музиката, литературата, рисуването е направила своя избор трудно.

„Всеобхватността на архитектурата ми даде увереност, че мога да съчетая тези малки призвания в едно и да практикувам професията по различен начин, да бъда смела в идеите си без да губя връзка с реалността“, защитава своя избор бургазлийката, която не обича да споделя за бъдещите проекти.

С екипа са приели практиката да не говорят за проекти в развитие. „Мога само да споделя, че ни предстои една вълнуваща година, в която отново предизвикваме себе си и познанията си“,  коментира кратко тя.

Бургас е във фокуса на част от работите на Think Forward. Студиото има интересни частни реализации, на които се радва тесен кръг потребители. „Проекти като Healing Island (Целебен остров) и „Градско пространство за пълноценно здраве“, чрез които създаваме здравословна публична среда в Бургас, са все още неосъществени, макар да печелят национални награди и да се дават като добър пример в специалност „Урбанизъм“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Ще се радваме тези проекти да достигнат реализация заради положителния им ефект върху човешкото здраве“, обяснява Галина Милкова.

Като визитна картичка, но не и лична, тъй като проектът е дело на „Архитекти Урбана“, с ръководител арх. Росица Златанова, тя посочва благоустроената улица „Алеко Константинов“ в центъра на Бургас.

Улица "Алеко Константинов"

„Целта ни беше не просто да преобразим занемарената улица, а да я интегрираме към културната функция на центъра. Страхотно е, че след ремонта бургазлии припознаха пространството като свое и го наситиха с концерти, представления, артбазари, литературни четения и други. Тази година проектът получи първа награда на годишните архитектурни награди „Архинова“ в категория „Ландшафтна архитектура – реализации – обекти за обществено ползване“ и специална награда на най-престижния национален архитектурен конкурс - „Български архитектурни награди“, обяснява бургазлийката.

Като амбициозен архитект и творец провокирам Галина Милкова да погледне отстрани любимия на всички Бургас и да сподели какво му липсва на нашия град.

„Това е сложен въпрос, който изисква задълбочен и всеобхватен анализ. През последните години бяхме свидетели, а понякога и участници в процеса на трансформация на Бургас в един по-зелен и устойчив град. Все още обаче предстоят много ключови стъпки, които бих искала да видя реализирани, като по-добре поддържани вътрешноквартални пространства, с предвидени функции за обитатели на всякаква възраст; по-добре стопанисван плаж с необременен морски пейзаж от стихийното размножаване на павилиони за бързо хранене и ресторанти; подобряване на състоянието на уличната мрежа; намаляване нивото на замърсяване на въздуха. От гледната точка на архитект, чиято работа се състои и в изнасянето на лекции и презентации на национални и международни форуми, бих се радвала висшите учебни заведения на града да се допълнят от университет по архитектура и дизайн“, чертае своето виждане за бъдещето на града специалистката.

Няма как в контекста на прекрасните идеи в разговора да не се стигне и до огромната дупка до Съдебната палата, с която израснаха поколения бургазлии и вече се твори фолклор, че ще се превърне в парк за редки видове растения и животни. А дори ученици спечелиха малък проект да изследват видовете живот там.

„Моят дипломен проект в катедра „Обществени сгради“ в УАСГ при проф. д-р арх. Благовест Вълков предвиждаше на това място изграждане на център за култура и дебати, чийто покрив бе проектиран като естествено продължение на площад „Тройката“. Сега, 11 години по-късно, въобще не в кръга на шегата си мечтая за парково пространство, което да допринася както за градското здраве, така и за културния живот и облик на града“, припомня арх. Милкова.

Отново се завъртаме около проекта за медитативен парк-остров в Бургас, вероятно защото става дума за преобразуване на едно пространство в зелен целебен остров (Healing Island). За социализиране на занемарена площ, заключена между улица „Оборище“ до паркинг „Гурко“ в Бургас. Мястото се характеризира с нефункциониращи постройки пред събаряне и дървета, които се нуждаят от „спасителна акция“. В самия периметър на проекта попадат ДКЦ, белодробна болница и онкологичен център, за пациентите, на които са предвидени единствено пейки в периферията на имотите, а останалата част на квартала е заета от общински паркинги. „Това ни предизвика да разработим проекта като медитативен парк-остров, предназначен както за граждани с цел превенция на болести, така и за пациентите – най-вече за онкологично болните и пациентите в ремисия.

Healing Island, концепция за социализиране на зелено пространство на ул. „Оборище“ до паркинг „Гурко“, гр. Бургас; Проектант: Think Forward

В това здравословно градско пространство всеки един елемент на средата е с лечебно предназначение. Главният елемент на дизайна – ажурна панорамна платформа, спомага за удължаване на пешеходните маршрути. Именно възможността за повече движение е ключов фактор за превенция на една от най-масовите болести в света – наднорменото тегло, което води до отключване на редица хронични заболявания. Максималната близост на платформата до короните на дърветата позволява пълноценно възползване от лечебната сила на природата, тъй като разходките в зелени и гористи местности допринасят към промени в кръвните клетки, асоциирани със защита против рак, укрепване на имунната система и нормализиране на  кръвно налягане.

Разнообразните съоръжения сред парковата растителност осигуряват възможност за дихателни упражнения, физиотерапия, йога, тай-чи, упражнения за координация и баланс, раздвижване и укрепване на мускули и стави – важна съпътстваща част от онкологичното лечение.

Освен на физическото благоденствие, проектът обръща внимание и на емоционалното състояние на посетителите. В много чуждестранни болници именно музиката и водната терапия са съществен елемент от лечението на често срещаните у пациенти чувства като тревога, депресия и несигурност. Във връзка с това в парка са разположени водна каскада, композиция от пет тръбни камбани, ударен инструмент от метални тръбни клавиши и трио от барабанни столчета. В атмосферата на рoмолене, музикални звуци и вибрации се създават моменти на търсено откъсване от ежедневието, медитативно лечение и непринудени социални ситуации“, разказва за проекта арх. Галина Милкова.

Демократос, Think Forward

Тя, заедно с целия екип, работи и в училища – правят проекти за СТЕМ центрове. Покрай тази дейност получават и покани от учителите за срещи с учениците, пред които да разкрият тайните на своята професия, която е отговорна и примамлива, с това, че оставяш нещо смислено за идните поколения.

„Професия архитект е страхотен начин да моделираш настоящето, да оставиш красива и устойчива следа след себе си. Младите хора обаче трябва да бъдат подготвени, че архитектурата изисква абсолютна всеотдайност и устойчива психика. Ето защо бих ги посъветвала да практикуват професията в екип, да възпитат в себе си смирение, да бъдат с широко отворени очи за социалните проблеми, за да преследват човешкия аспект във всеки един проект и да създават полезна за обществото архитектура“, отправя своите съвети известната бургазлийка.

Във всички свои проекти екипът на Think Forward, се проявява по-скоро като сбор от изследователи, далеч надскочили ролята си на архитекти и дизайнери. Доказателство за това са например образователните им проекти Out-of-School – първото училище на открито в България; Demokratos – демократично мултифункционално пространство в рамките на традиционно училище, което дава на учениците свобода на избор какво и по какъв начин да изучават; 5 Rooms – многофункционално пространство, което предлага решение на проблемите, свързани с детското насилие; ArtScience Centre - приложен СТЕМ център за наука и изкуство с фокус върху проектно-базирано обучение.

„Няма как да не спомена и частни проекти с напредничави клиенти, които са ни предоставяли свобода на действие и експериментиране. Резултатът от подобни партньорства ни е провокирал да създаваме нови материали за интериорен и продуктов дизайн, колекции мебели и облицовки, като например TrEdition, вдъхновена от българските традиционни занаяти; интерактивни инсталации, като Sound of Touch, изследваща звука на докосването“, изброява арх. Милкова. Тя признава, че заетостта й е огромна, въпреки всичко намира време за семейството. „Обичам и се старая свободното време да прекарвам пълноценно със семейството си. Извън професионалните ангажименти, композирането на музика, поезията, идеите за изложби и инсталации си прокрадват място в ежедневието ми, макар това да се случва все по-рядко“, споделя тя.

Арх. Галина Милкова е още едно доказателство за това, че в Бургас има безумно много таланти, както наскоро бе подчертал поетът Недялко Йорданов. Освен това е човек на бъдещето, когато границите на отделните професии все повече ще се заличават. А полетът на въображението ще става неограничен.