Понеделник, 08 Май 2023
    
Бизнес Бургас

На мълчалив протест и подписка в защита на „Гъбката“

  06.02.2023 11:50  
На мълчалив протест и подписка в  защита на „Гъбката“

Наемателят на емблематичното заведение „Гъбката” Рауф Дауд Сабаг организира  мълчалив протест пред Община – Бургас днес. Той е срещу премахването на едно от емблематичните места в града, а именно неговия обект. Събира се също и подписка. Работещи в неговите заведения също присъстваха на мълчаливия протест пред общината.

 „Днес сме тук за да изразим категоричната си позиция, че сме против премахването на „Гъбката“. Този търговски обект има всички необходими документи като разрешително, като Акт 16, чертежи и т.н., но упорито Община Бургас продължава да отрича, че този обект не е по чл.120. За съжаление не застъпват някаква друга теза, а просто отричат. И молбата ми към Община Бургас е да решат този въпрос, защото всички документи са при тях“, казва Сабаг.

По негови думи до момента са подали много жалби и молби но решение няма.

„Искам да се обърна към г-н Николов и да  го помоля час по-скоро да се вземе решение на проблема. Искам да знам какво ще се случи. Ще махат ли „Гъбката“, няма ли“, тревожи се наемателят.

Според  позицията на Община  Бургас „Гъбка“ ще има. Може би с друг стопанин.

Според сегашният  наемател става дума за закони и правила, а не един човек да смени друг и един обект да замени друг.

„Става дума за много скъпа инвестиция. Аз съм платил 90 хиляди евро за тази „Гъбка“. Фирмата ми работи от 20 години, а не 16 години, както твърдят от Общината. Повтарям: имаме всички необходими документи, нека да се спазят процедурите. Да не се правят нещата малко отзад напред, защото това не е редно, не е правилно. Не може като се вижда, че не става по законен начин, започват да ме заплашват. Няма да стане, не ме е страх“, казва Сабаг.

По негови думи заплахите били от двама души, които в момента прокуратурата установява тяхната самоличност.

Комисията по чл.56 към ОбС, която заседава в края на миналата седмица взе такова решение, че реално не подкрепя никого. Но принципно след 28 февруари сегашният наемател – Сабах трябва да напусне обекта. По негови думи обаче, комисията заблуждава: „Тази комисия изобщо не трябва да разглежда тази точка. Има решение от правната комисия. А Община Бургас ако желае, може в рамките на един час да направи проверка и установи наличието на всички документи, свързани с този обект. Комисията гласува първия път в наша полза и започнаха да разглеждат други позиции. Аз излязох за малко от залата и като се върнах разбрах, че повторно гласуват за нашата позиция, което е абсолютно незаконно“, обяснява Сабаг.

Той отправи апел към председателя на ОбС: „Искам аудиозапис на заседанието на комисията, както и изрично да бъде писано в протокола какво е наложило да се гласува втори път за нашата позиция, при положение, че ние спечелихме първото гласуване. Освен това директора става и казва „Независимо от това как ще гласувате вие, решението ще бъде само мое.“. Тогава аз питам – защо е тази комисия, ако излиза, че е формална и не играе никаква съществена роля?“.

Собственикът на „Гъбката“ е подал жалба в съда и е завел още две дела, свързани с негови обекти.

Заради студеното време Сабаг не се нае да каже колко време ще остане подписката.


Анкета

Мнения

Мнения
Живко Господинов: Само с разширяване на синя зона не става, трябват многоетажни паркинги
  05.02.2023 17:13      

„БСП задължително ще има кандидат за кмет на местните избори“, категоричен е