Събота, 06 Май 2023
    
Бургас Любопитно

Осеммесечно бебе е сред читателите на бургаската библиотека

  04.02.2023 14:04  
Осеммесечно бебе е сред читателите на бургаската библиотека

Тя е притегателен център за всички възрасти

Родители проверяват децата си – не вярват, че са там

Дона МИТЕВА

Със своята 135-годишна история Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ е стожер на книжнината за Бургас и областта. В последните години се наложи и като ново културно средище, място за срещи и неповторими събития.

Само за 2022 година новозаписаните читатели са 9736, като от тях 2699 са деца до 12-годишна възраст. 162 382 е броят на раздадената литература. Това сочи справката, направена в бургаската библиотека.

Какво стои зад статистиката?

На първо място, фактът, че Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ е уникална културна институция. Тя е в помощ на читателите с множеството книги, с новата сграда, която предлага удобства за ученици, студенти и всички, които искат да четат и учат. 

Притегателен център за младите хора

Сигурно затова тя е притегателен център за хора от различни поколения и възрасти.

Работното време на Библиотеката също е единствено за такъв вид културна институция – до полунощ за читалните и до 20 часа за другите отдели. Оттук произлизат и куриозни ситуации с родители, които не вярват, че децата им учат в Библиотеката и идват да проверят лично, споделят от културния институт.

А от най-малките посетители могат да се чуят и такива реплики: „Мамо, искам да живея в Детския отдел!“ Други възкликват „Много е яко“, чува се и: „Ще спя на Магичния под“.

Константин Генов е най-малкият читател на бургаската библиотека. Той е роден на 1 юни 2022 година. Не е единственият малък читател, който няма година, уточняват от библиотеката. Майката Росана Генова е споделила със служителите, че е чула, че е добре на децата да се четат книжки и решила да се възползва от този съвет.

Заради красивата сграда, в която от две години се помещава Библиотеката, тя вече се превърна и в снимачна площадка. Игрални и документални филми, музикални клипове, телевизионни предавания, фотосесии на абитуриенти, изпълнители и артисти се снимат тук.

Откриване на Американския център в бургаската библиотека

Освен сериозните дейности, свързани с книгите, справките, които извършват библиотечните служители, пълните до краен предел читални, особено преди сесии при студентите и в  края на всеки срок за учениците, Библиотеката е и място за усмихнати хора, място където се раждат забавни и дори любовни истории.

Представянето на книги, изложби и всякакъв вид презентации събират непрекъснато хора от различни професии и възрасти на едно място – в залите на Библиотеката.