Събота, 06 Май 2023
    
Бургас

Носителката на първа награда в конкурса „Моят Бургас след 20 години“ мечтае да стане детски лекар

  04.02.2023 14:34  
Носителката на първа награда в конкурса „Моят Бургас след 20 години“ мечтае да стане детски лекар

Дона МИТЕВА

Християна Германова е ученичка в единадесети „е“ клас на Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“.

Тя бе отличена с Първо място в литературния конкурс „Моят Бургас след 20 години“ на вестник "Черноморски фар" за разказа „Въдица на времето“. Нейната награда – книга на Румяна Емануилиду, грамота и ваучер за посещение на остров Света Анастасия бяха връчени от Диана Саватева, зам.- кмет на община Бургас.

Младата авторка сподели, че пише само тогава, когато „темата я грабне“. Плановете й са да остане в родния Бургас и след като завърши средното си образование. „Искам да стана детски лекар, и то онколог – да помагам на болните дечица. Смятам да кандидатствам в Бургас в Медицинския факултет на университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Но пък човек трябва да има и план Б, ако не се случи да стана лекар, мисля да стана адвокат или журналист“, сподели плановете си Християна, подчертавайки, че иска да живее и учи в България и по възможност в Бургас.

Това, че се подготвя усилено в различни посоки, потвърди и проф. Севдалина Турманова, която сподели, че познава Християна от състезания по химия и изрази възхищението си от упоритостта и разностранния талант на ученичката.

„Надявам се, моята смелост да пиша да е вдъхновение за други ученици от нашата гимназия“, казва Християна.