Неделя, 16 Апр 2023
    
Бургас Любопитно

Огнеборци с големи сърца осиновяват бездомно куче

  15.01.2023 17:32  
Огнеборци с големи сърца осиновяват бездомно куче

Бургаските пожарникари се включиха в календар с четириногите от общинския приют

Седем от пухчовците-звезди във фотосесията вече намериха дом

 

Георги РУСИНОВ

 

Пожарникарската професия е сред най-опасните. Хиляди мъже и жени всеки ден буквално влизат в огъня, за да спасяват човешки животи. Освен смели и дисциплинирани обаче, огнеборците са сред хората и с най-големи сърца. Традиционно вече няколко години бургаските пожарникари заснемат календар, който се продава с благотворителна цел. Тази година те направиха такъв, с който решават да помогнат на общинския приют за безстопанствени кучета. Служители в него правят всичко възможно да помагат на бездомните животни, но средствата никога не са достатъчно, тъй като капацитетът му почти постоянно е пълен. Това са около 80-100 кучета. Защо обаче бургаските огнеборци решават тази година вместо календар, в който позират по подобие на австралийските си колеги – т.е. по-разсъблечени, вместо това всеки от тях прегръща по едно бездомно куче от приюта? Наш репортер разговаря с трима от служителите на бургаската пожарна, сред които и директорът комисар Николай Николаев.

„Ние за трета поредна година в началото правим инициатива с изготвяне на календари на Пожарна безопасност и защита на населението. Първата година направихме календари всички пожарни служби в областта. Миналата година направихме календар чрез професионална фотосесия, който бе насочен по-скоро към професионалната ни дейност. Целта беше да съберем средства за децата на починалите колеги пожарникари. Събрахме близо 5000 лева и ги разпределихме за 7-8 деца. Тогава също кампанията беше добра и положителна, с много гласност. Затова още в края й вече мислехме за следващата година, т.е. за тази. Община Бургас в лицето на заместник-кмета по европроекти Весна Балтина ни даде предложение да направим съвместна кампания с тях за общинския приют за кучета, тъй като Бургас активно работи по проблема с бездомните кучета, кастрирането им и осиновяването им. Поговорихме с колегите, обсъдихме го и се съгласихме да направим именно тази кампания сега – с календара ни с кучета за 2023-а“, обясни той.

За съжаление осиновяването на кучета без порода от приютите в България продължава да се прави основно от чужденци от Западна Европа. Българинът не е свикнал да дава любовта и вниманието си към непородисти животни. Лошото е, че все по-често в приютите се появяват и породисти животни, които незнайно по каква точно причина също биват натирвани навън.

Именно акцентиране върху необходимостта от осиновяване е в основата на реализирането на пожарникарския календар.

„Направихме две професионални фотосесии. Едната беше снимана през лятото на плажа в Бургас, а втората - в студио. Работихме с професионален фотограф. Трудно беше изпълнението на мисията с календара, за да се получи един такъв добър тираж и кадри. След което предприехме кампанията, която на този етап считаме за положителна и успешна. Всички средства, които се съберат, ще отидат за приюта на община Бургас. Също така не е основният и единствен акцент събирането на пари, а да се обърне внимание на хората за бездомните кучета – да не ги оставят и също така за тези, които искат да си осиновят куче да знаят, че приютът е едно подходящо място, където да срещнат своя домашен любимец и спокойно да го разхождат в нашия красив град“, продължи комисар Николаев.

Той обясни, че първоначалният тираж е бил от 1000 бройки, но те много бързо са се изчерпали и затова са пуснати допълнителни.

„Само чрез нашата институция са разпространени близо 200 бройки календари. Искрено се надяваме, че с тази кампания ще помогнем на каузата повече кучета от общинския приют да намерят своя дом. Фактът е, че от началото на кампанията до сега имаме информация, че 7 от кучетата, които са на снимки в календара, вече са осиновени“, съобщи радостната новина директорът на Пожарната.

Николаев разкри пред наш репортер, че вече са задвижили процеса по осиновяване на едно от кучетата, което ще намери своя нов дом сред огнеборците. Колегите им в Пожарната от Малко Търново са изявили желание да вземат куче от приюта, за което да се грижат и което ще бъде гледано добре, макар и в работна среда.

Инспектор Валентин Великов е един от пожарникарите, който веднага откликва на идеята за календар, когато разбира от комисар Николаев. Той е и на първата страница от него – тази за януари, а партньор му е красиво и усмихнато средно на ръст куче.

„Доста лично приех каузата, понеже аз също съм собственик на домашен любимец, който по подобие на тези в приюта, беше намерен и вече 12 години си е част от нашето семейство. Отглеждаме си го и се грижим за него. Всички участници в кампанията до голяма степен, може би 90% от момчетата, са собственици на домашни любимци кучета. Нямаше никакъв проблем по отношение на организацията. Снимките протекоха в два етапа, имаше доста добра организация, както от наша страна, така и от страна на приюта. Голямо желание имаше сред нас – с вълнение, с трепет момчетата се включиха в тази инициатива. Още повече, че каузата беше приета от всеки един от нас. Доста весело и забавно беше по време на снимките, особено на плажа, но и в студиото. Макар и безстопанствени и кучета, гледани до голяма степен в приют, по нищо не се различават от останалите животни – кротки, спокойни, дружелюбни“, посочи огнеборецът и заяви, че много се радва на интереса към кампанията, с която се надяват да се популяризира дейността на приюта и много важният процес за осиновяването на животните.

„Трябва да им се даде шанс да растат и да се грижат за тях в една по-нормална и обградена от обич среда“, добави инспектор Великов.

Около 15 са общо пожарникарите, които се включват в тазгодишната благотворителна кампания на бургаската Пожарна.

Инспектор Великов обясни, че каузите с животни изобщо не е чужда на пожарникарите.

„На нас много често ни се налага да спасяваме животни. И това е част от нашата работа – да им помагаме, и то не само на домашни, но и на безстопанствени, както и на котки, гларуси, дори и по-големи животни, паднали в шахти, кладенци. Случвало се е. Затова и откликнахме да се включим в тази кауза. Надявам се наистина да се превърне в традиция да помагаме по най-различни проблеми и да видим с какво можем да сме полезни, не само чрез нашата работа, но и чрез подобен вид мероприятия и каузи“, каза той.

Старши инспектор Асен Асенов, макар и лично да не е участвал във фотосесията, подкрепя всякакви идеи, които популяризират дейността на Пожарната и с които да се дава гласност на проблеми, какъвто е случаят с безстопанствените кучета в общинския приют на Бургас.

„Винаги съм считал, че превенцията е най-важното нещо, за да може да предотврати максимално повече пожари, произшествия. Когато обществото вижда пожарникарите, със сигурност винаги има една лампичка, която повишава вниманието им. Така стоят нещата и с този календар. Заостряме вниманието върху важен проблем, който касае животните. В Бургас от доста години работим открито с обществеността, показваме нашата дейност, правим демонстрации, работим много, за да можем да достигнем до възможно повече хора. Целта е да стигнем до едно ниво на осъзнаване, че личната безопасност е лична отговорност на всеки. Ние сме насреща, но няма как да сме навсякъде, по всяко време. Това показват и резултатите. Прави най-голямо впечатление, че пожарите ни със загуби и специално в Първа служба, в последните 5 години са намалели с 40%. Затова и винаги използваме всяка една медийна изява, както е случаят с календарите, да насочваме вниманието на хората към важни проблеми, но и да акцентираме върху необходимостта от превенция. Поздравявам колегите, които за поредна година участват в нещо хубаво и интересно, с което да се гордеем като служба и като бургазлии“, коментира той.

Директорът комисар Николаев се съгласи, че със сигурност всяка една кампания издига имиджа на професията.

„Наистина това е начин за превенция. Използваме всеки един момент, когато комуникираме с вас, медиите, да засилваме вниманието на хората. Обръщаме внимание на мерките за пожарна безопасност. Освен тези кампании с календарите, организираме срещи и с много възрастни хора, най-вече в пенсионерските клубове. За съжаление статистиката показва, че в пожари загиват най-много именно те. Трябва да похвалим и някои граждани, които очевидно приемат сериозно пожарната безопасност, защото имаме случаи, в които те сами са потушили пожара, докато екипът ни пристигне“, добави той.

Всеки, който желае да закупи календара с бургаските пожарникари и кученцата - манекени, може да го направи в Приюта за безстопанствени кучета, който се намира в местността Пода край Бургас и в общинската дирекция „Околна среда“ на ул. „Шейново“ №24 (ет. 2, ст. 201) или да направи финансово дарение, като използва дарителската сметка на Община Бургас. В полето „Основание“ е нужно да уточните, освен че средствата са за Приюта за безстопанствени кучета и ако желаете - за какво точно желаете да се използват те - за храна, операция, хигиенни средства, за определено куче или при нужда, за който и да е питомец на приюта. Минималната стойност е 20 лв.

Ето я и сметката:

ОБЩИНА БУРГАС

Банкова сметка за дарения

IBAN: BG08SOMB91308424151744

БАНКА: ОБЩИНСКА БАНКА АД

BIC: SОMBBGSF

Вид плащане: 445100

Основание: Дарение приют за кучета /адрес за доставка


Анкета

Мнения

Бургас Мнения