Неделя, 16 Апр 2023
    
Бизнес

За зърнопроизводителите: Суша и високи цени на торовете

  14.01.2023 16:14  
За зърнопроизводителите: Суша и високи цени на торовете

Дона МИТЕВА

Дотук януари се очертава като най-безснежният от осем години насам. Ако за скиорите това означава пренастройване към спа процедури в зимните курорти, то за зърнопроизводителите притесненията се увеличават.

„Липсата на влага наистина се усеща по посевите, но се надяваме, че още не е фатално и ще се навакса. Есенниците бяха изостанали, но топлото време им даде възможност да дръпнат напред. Вече влязоха във фаза братене“, коментира Илия Проданов, зърнопроизводител от региона и зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите у нас.

Сериозно продължава да стои пред фермерите и проблемът с цените на торовете. А след 10 февруари започва пролетното торене: „Азотът е жизненоважен за пшеницата. Дори и да има остатъци от него в почвата, водата го отмива в по-долни слоеве и така няма запаси за растенията, което означава, че трябва да се тори. Без азот няма листна маса, а след това няма и добиви“, обяснява Проданов.

Същевременно проблемът с торенето има два аспекта – от една страна стоят високите цени на торовете, а от друга - липсата на продажба на зърно от миналогодишната реколта, което да даде възможност на фермерите да купуват.

„Гледайки справката, от началото на юли до края на 2021 година е имало реализирана продажба на милион и половина тона зърно. За миналата година продажбите са около 450 хиляди тона, което ще рече под една трета. Тук-там чувам колеги, че продават по нещо, основно слънчоглед, но много малко. Данните го показват. Та който е взел на по-евтини цени торове – взел, сега който продаде зърно и има средства, ще купува на доста висока цена. Например в началото на декември амониевият нитрат бе 1300 лева за тон. На 20 декември вече струваше 1450-70 лева. Сега, честно казано, не знам, но съм убеден, че като бъдем принудени февруари да купуваме, може да стигне и 1500 – 1600 лв. за тон“, дава пример фермерът и допълва: „На всички зърното стои непродадено, складовете са пълни, оборотни средства няма, а цените на суровините продължават да скачат с всеки изминал ден. Има поскъпване на амониевия нитрат, защото ЕС реши да наложи въглероден данък върху вноса на някои продукти в Европа“.

По негови думи, от бранша никой не прави равносметка на миналата година, защото още основните количества зърно отлежават в хранилищата. А след като няма продажби, няма как да се направи и сметка на печалбата или загубата.

 


Анкета

Мнения

Бургас Любопитно Мнения
Влез във форма след празниците! Какво да правим и какво не - съветва фитнес треньорът Димо Бенев
  15.01.2023 16:00      

Гладуването не е решение и е опасно, повече разходки и умерено хранене препоръчва той