Понеделник, 10 Апр 2023
    
Бургас

Христо Бургазлиев, аптекар: „Като цяло има достатъчно автибиотици, няма нужда от паника“

  09.01.2023 13:25  
Христо Бургазлиев, аптекар:  „Като цяло има достатъчно автибиотици, няма нужда от паника“

Дона МИТЕВА

Повишена заболеваемост от остри респираторни и грипни заболявания отчитат общопрактикуващите лекари както в Бургаски регион, така и в останалите части на страната. Тя не е плашещо висока, но въпреки това в аптеките вече се забелязва повишен интерес към лекарства, както и липса на определени.

 „В момента липсват някои от антибиотичните сиропи за деца. След 15 - 20 число от опит от предходни години знаем, че ще има зареждане, тъй като то се урегулира. Миналата година нямаше грип този проблем не се усети. Все още в Бургас не може да се каже, че има грип, но има повишена заболеваемост.

Ние,аптекарите, казваме, че тези медикаменти, които липсват по търговски документи, са същите с други с  генерични наименования. Т.е. Могат да бъдат заменени, с други, чието активно вещество е същото. Естествено по закон, това става след като фармацевта направи консултация с лекаря, който е изписал лекарството. Т.е фармацевта няма право директно да заменя.

Масови са такива случаи - когато няма даден медикамент било пациента, или път аптекаря, да се обажда на лекуващия лекар.

Освен това генеричните лекарства са по-евтини от оригиналните. Даже вече се забелязва една тенденция, че оригиналните лекарства слизат на ценовите нива на генеричните, защото те се продават все повече. А оригиналните – не“, обясни Христо Бургазлиев, собственик на аптека и успокои:  „Като цяло има достатъчно антибиотици, няма нужда да има някаква паника“.

Не във всички аптеки на града има кортикостероиди за инхалация при децата и  се налага обикаляне, признават още фармацевти.

В социалните мрежи майки се оплакват от липсата на вентулин и пулмикорт.

Със засилената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания е повишено търсенето на витамини, противовирусни препарати, капки за нос, имуностимулатори. При тях няма липси. 

Бургазлиев припомни и това, че на места още не е изчистен проблема с липсващите определени видове инсулини.

"Най-липсващото в момента в аптечната мрежа са антибиотиците, особено за деца. Проблем са и антибиотиците за възрастни и той се задълбочава във времето. Има и стотици лекарства, които липсват, но това не е от сега", обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в националната телевизия и добави, че над 300 са липсващите лекарства в страната.

Проверките, които се правят са за наличностите у търговците на едро, има и указания за приоритетно разпределяне на количествата, които са налични в търговците на едро към аптеките, уточни Кирилов.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Мая Сариева, КНСБ – Бургас:  Тази зима ще бъде по-тежка от предходната
  08.01.2023 16:38      

  Хората ще продължават да губят покупателна с