Вторник, 11 Апр 2023
    
Бургас

Вируси вгорчават живота на бургазлии

  08.01.2023 09:47  
Вируси вгорчават живота на бургазлии

Дона МИТЕВА

Вируси вгорчиха коледните и новогодишни празници на цели семейства. В момента върлува необичайна смесица, която предизвиква различни по тежест и симптоматика състояния. Повишена заболеваемост от остри респираторни и грипни заболявания отчитат общопрактикуващите лекари както в Бургаски регион, така и в останалите части на страната. Като тя не е плашещо висока, затова и няма обявена епидемия.

„Идват пациенти обикновено с оплаквания от кашлица, запушен нос, дращене в гърлото. На 7 - 8 човека се появява и един с ковид. Като подчертавам, че не тествам всички. Вървят си и ковид, и другите грипоподобни заболявания. Нормално за януари, февруари. Има леко повишена заболеваемост – типично за сезона. Най-изразена е при децата и възрастните хора. Няма нищо драматично“, казва д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на личните лекари в Бургас.

От опит лекарят знае, че в края на януари, началото на февруари,се появява пикът на респираторните заболявания. Като, разбира се, всяка година има и малка разлика.

„Две-три години почти грип нямаше заради Ковид 19. Всички се движехме с маски – това спираше и другите респираторни заболявания. Сега маски не се носят, затова предполагам, че ще има малко по-голям ръст на респираторни заболявания“, казва лекарят и съветва в този период от време да се ограничат малко контактите: „В предстоящите месец - месец и половина хората да не се събират много по гости, в театри, кина, молове и други големи магазини. А когато има такава опция за събиране на едно място – да се използват маски. Вече никой не се притеснява от това, че ще ходи с маска“.

Другият съвет, който докторът дава, е често да се проветряват помещенията, особено офисите, където работят повече хора. На всеки час поне за 5-10 минути да се отварят прозорците. Д-р Желязков препоръчва също балансирано хранене, където да присъстват плодовете и зеленчуците, както и да не се прекалява с алкохола, като се има предвид, че предстоят още доста празнични поводи за наздравици.

По думите на д-р Петко Желязков в бургаските аптеки има широка гама от лекарства, които могат да бъдат предписвани на пациентите, в зависимост от техните оплаквания. Драстична липса на определени препарати не се чувства.

Като уникален определи сезона в свое интервю за национална медия доц. Ангел Кунчев. „Той се случва след пандемията. Сега всички вируси, които 2 години бяха потискани благодарение на ковид мерките, си възвръщат силите. В момента имаме едновременна опасна циркулация на COVID, на два вида грип и на куп други респираторни вируси. При малките деца на първо място е респираторно-синцитиалният вирус. Той е доста неприятен, тъй като засяга бронхиолите - най-малките разклонения на дихателната система, и предизвиква тежки заболявания, които често изискват болнично лечение. При по-големите срещаме парагрипни, риновируси, метапневмо- и аденовируси. Така един коктейл от респираторни вируси циркулира сред нас“.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Мая Сариева, КНСБ – Бургас:  Тази зима ще бъде по-тежка от предходната
  08.01.2023 16:38      

  Хората ще продължават да губят покупателна с