Неделя, 19 Фев 2023
    
Бизнес Поморие

Лозарите от Поморийско възстановяват сами щетите от лятното бедствие

  20.11.2022 12:13  
Лозарите от Поморийско възстановяват сами щетите от лятното бедствие

Дона МИТЕВА

Лозарите от Поморийско, чиито насаждения пострадаха от природното бедствие, преминало през техните насаждения и Бургас, възстановяват със собствени средства до момента щетите. Надяват се до края на месеца да има движение по протоколите, които оцениха щетите им, и от държавата, да им бъдат изплатени средства.

2,3 млн. лева са осигурени за компенсации на земеделските стопани от природни бедствия, съобщават от Държавен фонд „Земеделие“. Част от парите ще са именно за пострадалите лозари от нашия регион.

След проверките имаме издадени протоколи от Областна служба „Земеделие“ за 100% пропаднали площи т. е . провалена реколта и счупени и полуразрушени колове и конструкции. Имаме уверението, че ще бъдат компенсирани всички стопани. В момента няма никакви плащания. Нито са определени някакви ставки. На база разговорите, които сме провели в Земеделското министерство, имаме уверението, че ще бъдат компенсирани всички стопани, на базата на издадените протоколи“, коментира Димитър Пилонтов - лозар от Поморие.

Неговото стопанство е 220 декара, като 120 декара от тях са поразени от бедствието. Останалите, които са бели сортове грозде, са били вече обрани. Пропаднала конструкция и унищожена на лозята има около 36 декара.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) утвърди финансов ресурс от 2,3 млн. лева по държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“ за събития през 2022 г., уведомяват от фонда.

За засегната продукция през 2022 г. в цялата страна, не само от бедствието в Бургаско, са издадени 189 констативни протокола за установяване на напълно пропаднали площи (100%) от настъпилите тежки метеорологични събития. Пропадналите площи са 14 237 дка.

Отпуснатите средства се разпределят при следния интензитет от производствените разходи по култури: до 80% от действителните разходи за отглеждане при следните култури: плодове, зеленчуци, етерично-маслени, технически, фуражни; до 40% от действителните разходи за отглеждане при следните култури: зърнено-житни и зърнено-бобови.

В случаите, в които пострадалите от природни бедствия стопани нямат сключени застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане. Предстои да бъдат изготвени указания за предоставяне на помощта, подчертават от ДФЗ.

Лозарите от Поморие са наясно, че средствата няма да покрият изцяло онова, които са дали за възстановяването на своите насаждения.

Деликатен момент е и този със застраховането, защото по-голямата част от лозята категорично не са сред тези, които имат застраховки.

„При положение че всичко, което се случи, никой не можеше да го предвиди – нямаме застраховки и някаква защита и това, че ни остават още няколко дни, за да завършим цялостното възстановяване, е ясно, че го правим със собствени средства. Например, аз съм поставил вече нови колове, телове. Каквато и да е помощта от държавата, ще бъде добре дошла“, казва Пилонтов.

Той признава, че лично за себе си може да каже, че няма опит със застраховането, защото в Поморийско бедствия почти е нямало. „Сега човек май трябва да се замисли. Не че не е имало градушки , но поражения от такъв мащаб не е имало“, обяснява той.

При сравнение например със зърнопроизводителите, които вече имат придобит някакъв опит в застраховането, помориецът казва, че при тях нещата стоят по друг начин, защото цената на зърното се определя от европейски и световни борси и е далеч по-гарантирана от това, което се случва в лозарството.

„Разхода за застраховане, ние, лозарите, не си го позволяваме, не заради немарливост. Просто цената на гроздето 15 години не е мръднала нито йота нагоре. Тя не покрива разходите, които ние правим. И този допълнителен разход за застраховане още повече ни натоварва. Ние нямаме сигурността, нямаме предварителните договори“, обяснява лозарят.

Той засяга и болната тема с разпределението на субсидиите, която изкара лозари от цялата страна на протест пред Земеделското министерство миналата седмица. Самият Димитър Пилонтов също е бил в столицата на протеста.

„Неравностойно е разпределението на подпомагането. Десертните сортове и винените сортове грозде са разделени в различи групи, което е много погрешно. Аз имам и овощна градина и сравнявам. В нея разходите са минимални в сравнение с това, което се иска за лозята. А субсидията е петкратно по-голяма. Ние, лозарите, сме получили за ковид и за конфликта в Украйна тази година субсидия около 102 лева, обещали са ни още около 50. А за овощните градини до момента съм получил над 600 лева“, сравнява Пилонтов.

https://www.faragency.bg/news/16686924478376/napredak-po-protsedurata-za-obezshtetyavane-na-lozarite

Благодарение на това, че всички лозари имат и други площи като него, са възстановили щетите. „Няма как един лозар да си позволи да остави  цяла зима лозята да са на земята, конструкцията да е счупена. Това не може да се обработва, защото има есенно-зимни дейности по насажденията: пръскания, торене, култивация на почвата. Няма как да се чака държавата да ни подпомогне и тогава да започнем работа. Всичко сме си възстановили със свои пари“, казва помориецът.

В повечето случаи приходите от тазгодишната кампания от непоразените лозя поморийските лозари са вложили във възстановяване щетите от бедствието. „Де факто ще трябва да правим икономии от торовете, които са важни за бъдещата реколта. За момента нито един колега не е влязъл да оре, да тори или есенно да пръска, защото всички се чудим тези разходи, които направихме извънредно, ще бъдат поне частично компенсирани“, заключава Пилонтов.

По неофициална информация се очаква евентуално изплащане от ДФЗ в края на този месец.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и