Сряда, 26 Oct 2022
    
Култура

Агент Иван Тенев: Конкурсът „Бургас и морето“ е за шлагери и това е най-красивото нещо

  27.07.2022 14:52  
Агент Иван Тенев: Конкурсът „Бургас и морето“ е за шлагери и това е най-красивото нещо

Георги РУСИНОВ

 

Агент Иван Тенев е друг от дългогодишните и успешните текстописци, чиято лирика излиза под формата на красиви летни песни на конкурса „Бургас и морето“. Над 40 години той почти няма изтървано издание. Тази година песента „Текила за сам“, написана от него, ще бъде представена пред бургаската публика в изпълнение от Богдан Томов. Музиката и аранжиментът към нея са дело на Илиана Атанасова и Александър Табаков.

Агент Тенев сподели с удоволствие пред „Черноморски фар“, че „Бургас и морето“ е най-любимият му конкурс, в който участва с много желание.

Песните на „Бургас и морето“

„Идеята за песента се роди от самата й насоченост към един за мен любим конкурс, в който 45 години участие не са ми достатъчни. Това значи, че чувствата ми са силни към това, което се случва на фестивала. Имал съм щастието да участвам в „Бургас и морето“ още когато бургаският „Биг бенд“ съперничеше с бенда на Вили Казасян. Тогава бяха едни от най-хубавите години на фестивала. Той имаше тогава и своите трудови хора, защото беше „Бургас, морето и неговите трудови хора“. Всички, които сме участвали в този фестивал през годините, за нас това беше големият празник, особено след големите драми около „Златния Орфей“, напрежението и студенината даже, защото беше всеки срещу всеки. А на „Бургас и морето“ всички бяхме приятели“, обясни с усмивка той.

Песента „Текила за сам“, според текстописеца е една типична лятна романтична песен.

„Песента носи едно много лятно послание. Към днешна дата мисля, че има нужда от романтика, особено след всичко, което се случва около нас. Затова и песента е романтична. А пък любовта и морето винаги са ръка за ръка, а като добавим и една текила, животът става по-розов“, посочи той.

Тенев е доволен, че има честта да работи с млади хора на своята радостна възраст.

„Радостна, защото се радвам на живота и че имах щастието да участвам със съвсем млади хора. За втори път участвам в тази комбинация с младите композитори. Преди три години направихме една много хубава песен, която не беше разбрана – „Островът“, уточни той.

Анкета "Черноморски фар"

„Бургас и морето“ пък за него винаги ще е конкурс за шлагери и трябвало да се запази като такъв.

„Моето лично мнение е, че трябва „Бургас и морето“ да се запази такъв какъвто е. Той си е конкурс за шлагери и това може би е най-красивото нещо, което може да се случи на брега на морето в Бургас – град, който става все по-красив. Аз няма да скрия, че Варна ми харесваше повече, но сега Бургас е наистина приказка и заслужава да има своите шлагери. Същността на този фестивал, това което трябва да се съхрани, е шлагерът. От Бургас са тръгнали едни от най-успешните песни и вече няколко поколения си тананикат и си припяват, и знаят текстове дори. Другите песни са временни, шлагерът е вечен“, завърши Агент Тенев.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и