Вторник, 25 Oct 2022
    
Царево

Най-накрая! Публикуваха заповедта за Корал, община Царево ще обжалва

  26.07.2022 09:52  
Най-накрая! Публикуваха заповедта за Корал, община Царево ще обжалва

Днес в Държавен вестник  бе публиувана заповедта за Защитена местност „Залив Корал“. Тя е издадена на 7 юли от министъра на околната среда и водите Борислав  Сандов, но близо 20 дни никой не е беше виждал. През уикенда той изтъкна като причина, че Държавен вестник не е излизал и тя не е публикувана.

Процедурата за защитената местност е инициирана от сдружение „Да запазим Корал“, а в обосновката  е посочено, че новата морска защитена територия е подходяща за възстановяването на вида тюлен монах. За тази цел, според доклада от еколог е необходимо да се осигури акватория с режим от мерки на опазване, които да гарантират местообитание и хранителна база за вида. Също така се посочва, че акваторията предлагана за създаване на морска защитена зона „Корал“ е постоянно местообитание на видовете: морска свиня; афала; делфин; есетрови риби и др.

На проведено заседание на Комисия по обявяване на защитената местност кметът на Община Царево единствен гласува против и оспори с особено мнение подхода по обявяване на защитената местност и предвижданите ограничения. Към проектното предложение липсваха доклади от редица институции и експерти, а в първоначалния вариант на проекта за заповед риболовът беше изцяло забранен, се казва в позиция на Община Царево.

Изразена беше позиция в защита на местната общност, включително на рибарското съсловие.

След реакцията на кмета на Община Царево -инж. Георги Лапчев и на рибарските общности в настоящата заповед се предвижда изключение от забраната за риболов. 



Твърденията на министъра в оставка Борислав Сандов, че заповедта е била изпратена в община Царево са неверни, казват от администрацията.

Неверни са и внушенията, разпространявани от независим общински съветник, че забраните са приети заради кмета на община Царево. Видно от протокола кметът на община Царево е гласувал единствен против да се приема защитената зона.

Още след като бе издадена кметът на Царево заяви пред „Черноморски фар“, че след като я види, ще я обжалва.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и