Неделя, 23 Oct 2022
    
Бизнес Бургас

Църковните бюджети усетиха липсата на руснаци и украинци по морето

  24.07.2022 12:28  
Църковните бюджети усетиха липсата на руснаци и украинци по морето

Дона МИТЕВА

Двойното поскъпване на църковните свещи от началото на месеца вече се усеща във всички храмове. Решението за скока е на Светия Синод. Част от причините, които бяха изтъкнати, са високите транспортни разходи при вноса на парафин и по-високите цени на суровините.

„Още е много рано да се каже какви ще са загубите, не е изминал дори цял месец още. Но съдейки от опита при предното поскъпване - приходите със сигурност ще намалеят. Има миряни, които са си определили един бюджет и се придържат към него. Ако досега са купували по пет свещи, сега ще купуват по две най-много три. Дори ще започнат да се въздържат. Неприятно е за хората, като видят, че най-масово купуваната свещ е вече 80 стотинки”, казва архиерейският наместник отец Севастиян.

Към това може да се добави и фактът, че обикновено хората, които постоянно посещават храмовете са с ограничени доходи, инвалиди, болни или възрастни пенсионери.

Най-евтината свещичка, която почти не се предлага в бургаските храмове, защото е много крехка, топи се бързо, изкривява се, като се запали, беше от 20 стотинки, сега вече е 40. А тези, които се купуват най-често – от 40 стотинки, вече се продават за 80. Тази от 2 лева – вече е 4.

Нека припомним, че средствата от продажбата на свещи остават за самия храм. С тях се покриват разходи за певците в хора, ако в храма има такъв или пък за заплати на жените, които работят в него. С тези пари се правят ремонти, плащат се сметки.

На този етап отец Севастиян не може да каже до каква степен ще се намалят приходите за бургаските храмове, нито как ще се компенсират те.

„Аз и по друг повод съм казвал, че каквото и да се случва, ние ще си извършваме служенията. Опитваме се да се нагаждаме към определената ситуация”, казва бургаският свещеник.

Притеснението е, че все повече ще процъфти продажбата на свещи извън храма. Почти всички са виждали ромки със снопове от по сто свещи, които минават между блоковете или по пазарите, където се струпват хора, деликатно предлагат: „Како, не ти ли трябват свещи, ма, евтино ги давам”. Този вид търговки обикалят и по селата от къща на къща и реализират успешно стоката си.

По думите на отец Севастиян, не само тези търговки са в сивия сектор на продажбата на свещи. „Много цветарски магазини също предлагат свещи. Особено тези, които са на гробищата. Това не е ново, сигурно сега оборотът им ще се увеличи, но нищо не можем да направим.

Аз винаги подчертавам пред миряните, че закупуването на свещи от храма е своеобразно подпомагане на самия храм, защото средствата остават за поддръжката му, за хората, които работят там. Въпрос на личен избор на всеки човек е, както всичко останало и това, откъде ще си купи свещи”, казва свещеникът.

Финансов удар понасят храмовете по морето, не само от поскъпването на свещите, а и от липсата на украинци и руснаци. Това свещениците са усетили вече осезателно. „И украинците, и руснаците бяха хора, които в неделя идваха на служби, а не само в неделя, а и на всички празници. Купуваха свещи, оставяха и дарения. Сега и едните, и другите ги няма”, обяснява отец Севастиян.

Българите, които идват по морето за плаж и бира, не са от хората, които отиват да запалят свещ в местния храм. Това много рядко влиза в техния дневен ред за почивката на море, жалва се свещеникът. Така че след оттеглянето на голяма част от украинците обратно в родината им или пък пренасочването им към вътрешността на страната, от една страна, и рестрикциите към руснаците са се отразили драстично на приходите на храмовете по морето.


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов: Държавата е тотално счупена, Нинова ще се заключи в кабинета си и няма да я изкарат оттам лесно
  23.07.2022 11:59      

Да искаш избори сега и да искаш да управляваш сега - държавата е тотално счупена, и надеждата, че