Неделя, 23 Oct 2022
    
Бизнес Бургас

Закуските не са хляб – ще поскъпнат още

  24.07.2022 11:46  
Закуските не са хляб – ще поскъпнат още

Дона МИТЕВА

Осезателно се усети въведената от 1 юли нулева ставка на ДДС върху хляба. В Бургас почти 20% надолу е цената на насъщния. „Всички реагираха, включително и търговците“, категоричен е Димитър Людиев, председател на Регионалния браншови съюз.

Закуските обаче запазват цените си и след освобождаването от ДДС на хляба и брашното. Без поевтиняване остават и хлябове с добавки. "Закуските не влизат в това решение. Всички хлябове с други добавки като мляко, зеленчуци, захар и т. н. не подлежат на освобождаване от ДДС. Закуските, козунакът не се водят хляб. В тях има мляко, сирене, кашкавал, месни добавки, различни сладка“, обясни Людиев.

В тази връзка той предрече най-вероятно увеличение, защото непрекъснато се увеличават сирена, кашкавали, сладка, с които се изработват. „Единствено малко при олиото има спад на цената“, допълни Людиев. За сметка на това голямото неизвестно си остава цената на газта.

В Бургас белият хляб от 1,70 лв. сега се продава за 1,40 - 1,50 лв. Намаление има и при другите видове.

По думите на хора от бранша прогнозите за цените на брашното от новата реколта са много лоши.

„Виждам, че вече започват да се коригират някои цени на брашната, въпреки че падна ДДС-то. Даже се коментира, че от тук нататък скокът при брашната ще е с 50%“, каза Людиев.

Очакванията на хлебарите са, че септември - октомври цените на насъщния ще тръгнат отново нагоре. Увеличението ще бъде предизвикано от поскъпването на газа и пшеницата, така че ДДС-то няма да ги компенсира.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов: Държавата е тотално счупена, Нинова ще се заключи в кабинета си и няма да я изкарат оттам лесно
  23.07.2022 11:59      

Да искаш избори сега и да искаш да управляваш сега - държавата е тотално счупена, и надеждата, че