Неделя, 23 Oct 2022
    
Бизнес

Зърнопроизводители искат да блокират границата с Румъния

  24.07.2022 10:20  
Зърнопроизводители искат да блокират границата с Румъния

Дона МИТЕВА

Зърнопроизводители са готови да блокират северната ни граница, ако не започне да се прави фитосанитарен контрол на вноса от Украйна и не се спре почти нелегалният внос на зърно от страна извън ЕС. Това коментира за „Черноморски фар” Илия Проданов – зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

С решение на Европейската комисия от края на май бе разрешен вносът на зърнени, маслодайни и технически култури от Украйна в ЕС. Това доведе до много голям внос на пшеница, ечемик и слънчоглед у нас на значително по-ниски цени, което изостри ситуацията в сектора.

„Управителният съвет на Асоциацията ще се събере на 26 юли и ще решим тогава точно какви действия ще предприемем. Уведомили сме с официално писмо ЕК и нашите евродепутати за ставащото. Има изпратено и писмо до правителството в оставка. До момента никой не е предприел никакви действия, а това е в наш ущърб”, каза Проданов.

По негови думи колегите им от Полша, които също са засегнати от неконтролируемия внос на зърно от Украйна, са предложили  Европа да изкупи на фиксирани цени зърното от украинците, за да се избегне ширещата се в момента спекула.

Българските зърнопроизводители коментират, че Украйна е трета страна, а не членка на ЕС, съответно производството на зърнени култури там не е подчинено на онези стриктни изисквания, на които са подложени нашите. Това от своя страна представлява заплаха за здравето на българите.

„Онези препарати, които не се използват в ЕС, са позволени в Украйна и реално това зърно, което влиза в България, никой не може да гарантира дали няма да бъде продадено като българско. И утре да бъдем обвинени, че продаваме замърсено зърно“, коментира зърнопроизводителят, изказвайки съмнение, че като цяло качеството на зърното, което влиза от Украйна, е много ниско. Дори и да бъде използвано на родния пазар, отново става дума за качество.

Очевидци, които пътуват из Добричко казват, че пътищата са задръстени с тирове, пълни със слънчоглед от Украйна, които захранват фабриките за олио. Подобна била и ситуацията в Ямбол.

Като цяло обаче българските фермери са недоволни най-вече заради натиска на пазара, който се осъществява не от друг, а от местни търговци. А интересът към онова, което те са ожънали, си остава направо нулев. Това неминуемо ще доведе до фалити.


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов: Държавата е тотално счупена, Нинова ще се заключи в кабинета си и няма да я изкарат оттам лесно
  23.07.2022 11:59      

Да искаш избори сега и да искаш да управляваш сега - държавата е тотално счупена, и надеждата, че