Събота, 22 Oct 2022
    
Бургас Култура

Тайните на фараоните на показ в Бургас

  23.07.2022 18:17  
Тайните  на фараоните на показ в Бургас

Не пропускайте да разгледате впечатляващата изложба „Мощта на символите“, посветена на древен Египет, чийто слоган е „Тайните на Фараоните“. Информационно-образователна изложба разкрива интересни факти от живота на египетските богове и вярвания.

Съвсем скоро посетителите ще имат възможността да се докоснат до емблематични исторически символи - с един клик ще могат да се снимат с 3D изображението на любим египетски бог, статуя или друг артефакт.

Специалното мобилно приложение, предстои да бъде представено. Чрез него стандартните картички на исторически обекти се превръщат в близки до реалността 3D изображения.

В изложбата са включени над 150 експоната от дърво със златно покритие, статуетки от камък, алабастър и стъкло, специално изработени в Египет по поръчка на Хорус България. Колекцията е създадена под ръководството на д-р Атеф Абдел Шафи, доктор по египтология и уважаван учен. Самият д-р Атеф Абдел Шафи работи от 1977 г. за популяризирането на културата на Древен Египет по света и през 2000 г. в Париж е удостоен със специалната „Златна награда“ за технологии и качество.

Артефактите, включени в колекцията са подбрани по такъв начин, че да могат да бъдат обособявани на дванадесет различни групи:

1. Вечност;

2. Розетски камък;

3. Митът за сътворението на света;

4. История за любов и преданост срещу омраза и предателство;

5. Възмездие и справедливост;

6. Сили които защитават;

7. Животът в настоящето и в отвъдното;

8. Смърт;

9. Секхмет – окото на Ра;

10. Сексуална сила и плодородие;

11. Хатхор;

12. Тутанкамон – пътуване към безсмъртието.

Интригуващата изложба и специално изработен 15 минутен документален филм представляват една уникална образователна платформа с артефакти от Древен Египет. Целта е да бъдат обяснени (с подробна разяснителна част на всеки предмет) по-голяма част от царските титли, инсигнии, божествата от Древен Египет, познанието за Дуат (отвъдното), магическите произведения, въплътени в труда и усилията на древноегипетските писари, художници и майстори.

В рамките на образователната платформа „Мощта на символите“ са предвидени съпътстващи мероприятия като лекции на известни египтолози, организиране на фестивали на египетската култура, майсторски класове по древноегипетско изкуство, култура и други събития в съвместно партньорство с Община Бургас.

През 2022 г. се навършват 100 години от откриването на гробницата на Момчето цар от английския археолог Хауард Картър.“ Хорус“ България ще се включи в честванията и ще покаже част от съкровищата на младия фараон.

Уникален базар със сувенири изработени в Египет, както и аниматори с облекла от древната империя на фараоните са част от съпътстващата експозиция.

Този мащабен проект, ще допринесе за разширяването познанията на жителите и гостите на град Бургас и възможност да погледнат през очите на великите Фараони, тайните на древен Египет.

Изложбата ще продължи до 11 септември във фоайетата на Държавна опера – Бургас с работно време всеки ден от 10:00 до 21:00 часа.

Билетите ще са със следните цени:

Редовен билет – 16 лева,

Билети за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – 14 лева,

Семеен билет (3 + 1, без ползване на флаери с отстъпка) – 40 лева,

Билети за групи (над 10 човека, без ползване на флаери с отстъпка) – 12 лева,

За деца до 7 годишна възраст посещението е безплатно (задължително с възрастен придружител)


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов: Държавата е тотално счупена, Нинова ще се заключи в кабинета си и няма да я изкарат оттам лесно
  23.07.2022 11:59      

Да искаш избори сега и да искаш да управляваш сега - държавата е тотално счупена, и надеждата, че