Петък, 21 Oct 2022
    
Крими

Постоянен арест за грабеж в опасен рецидив в Сънито

  22.07.2022 17:55  
Постоянен арест за грабеж в опасен рецидив в Сънито

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Кръстьо Каменов, привлечен като обвиняем за осъществен грабеж в условията на опасен рецидив.

Кръстьо Каменов е обвиняем за това, че около 04:00 часа, на 17.07.2022 г., от плажната ивица в близост до „Кико Бийч Бар“ в к. к. „Слънчев бряг“, отнел чужди движими вещи — дамска раница, дамски и мъжки слънчеви очила, мобилен телефон марка „Samsung”, модел „520”, всички вещи на обща стойност 2 606 лв., от владението на украинската гражданка Н. С. с намерение противозаконни да ги присвои, като употребил сила спрямо Н. С. (блъснал я) и грабежа е извършен в условията на опасен рецидив (престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, 6. „а“ и б. „б“ от НК). Извършеното деяние е наказуемо с „Лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния, т.е. касае се за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Окръжен съд - Бургас счете, че от събраните на този етап от разследването доказателства може разумно да се предположи, че Кръстьо К. е възможно да е ангажиран в осъществяването на престъпното деяние, предмет на разследването. От данните от справката за съдимост на обвиняемия се установява, че спрямо него са били постановени 22 осъдителни съдебни акта (присъди и споразумения), преимуществено за извършени престъпления против собствеността. „Наличието на предходно, несъответстващо на закона поведение, включващо посочените по-горе осъждания на обвиняемия, от една страна е показател за трайни престъпни нагласи, а от друга, дава основание на съда да приеме, че съществува опасност от реализиране на престъпна проява от този обвиняем, в случай, че свободното му предвижване не бъде ограничено с най-тежката мярка за неотклонение.“, пише в мотивите си съда. На следващо място Бургаският окръжен съд счете, че в случая е налице и реална опасност от укриване от страна на Кръстьо К. Тежестта на едно евентуално наказание за разследваното престъпление, както и данните, че обвиняемият води скитнически начин на живот, живее в импровизирани палатки и често сменя местоживеенето си, дават основание за подкрепа на извода за наличие на реална опасност от укриването му.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.


Анкета

Мнения

Мнения
Хамид Хамид: Олигарх има 200 милиона причини да назначи Бойко Рашков в КПКОНПИ
  22.07.2022 17:05      

Какво не можете да разберете за краткосрочните задачи на евентуалния бъдещ председател на КПКОНПИ