Събота, 22 Oct 2022
    
Айтос

След десетилетия Айтос най-сетне с европейска жп гара

  23.07.2022 15:10  
След десетилетия Айтос най-сетне с европейска жп гара
Машини и скеле посрещат пътниците на жп гара Айтос
  НП

През юли сградата е „опакована“ в желязно скеле, петнадесетина работници се трудят усърдно по санировката

През м. юли в ход е основният ремонт на старата сграда на жп гара Айтос. Финансирането е по проект на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ - „Рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от железопътна линия Пловдив-Бургас, Поз. 2 – Премахване на прелезите и изграждане на надлези/подлези за железопътния участък Пловдив – Бургас, по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“.

По същия голям проект са и дейностите по премахването на жп прелезите и изграждането на два железопътни надлеза в землищата на селата Черноград и Тополица, за безопасно и удобно преминаване.

 

От друг ъгъл

Само минута ни отнема запознанството ни с Юлия Янева, професионалистът, който ръководи и контролира строителните дейности по цялостното реновиране на сградата на жп гара Айтос. Била е народен представител в 38-ото Народно събрание. Не е айтозлийка и няма как да знае, пък и никой не се наема да каже, в продължение на колко години старата сграда не е основно ремонтирана. А те със сигурност не са малко, и предвид очакванията ще се окаже, че 2022-ра е паметна за историята на айтоското БДЖ.

В момента сградата е "опакована" в желязно скеле, петнадесетина работници се трудят усърдно по санировката, показва ни техническият ръководител Янева. Между другото научаваме, че е дъщеря на Кузман Янев, един от създателите на СДС-Бургас и бивш кмет във Временната управа на Приморски район. Енергична е, в движение ръководи строителството и личи, че има ясна визия за очаквания резултат. Тя е човекът, който подробно ни обяснява какво се случва с жп градежа отвън и отвътре.

Юлия Янева с готовност разказва за новата визия на гарата

Научаваме, че изпълнителят е софийска фирма, а подизпълнител - айтоската „КМК БИЛД“ ЕООД. Строителството започнало преди 20-25 дни и трябва да приключи през октомври, когато новата жп гара ще бъде открита.

На въпроса: „Как ще изглежда?“, Янева отговаря лаконично: „Надявам се, красиво!“ И обяснява, че новата чакалня остава на мястото на старата, без касите за билети, но пък със стая за майки с деца, където малчуганите могат да бъдат хранени, повивани и т.н. В сградата са планирани и новите санитарни възли, включително за инвалиди. Както всички знаем, старите бяха навън и там рядко се стъпваше. Касите пък се изнасят в съседното помещение. Става ясно и къде ще е офисът на началника на гарата, както и "битовката" за дежурните на смяна.

На втория етаж се реновират три апартамента за служителите на БДЖ с всички удобства - два тристайни и един двустаен. Нов ще е и покривът на жп сградата. Старият, който преди време се подпали, е изцяло премахнат - една част от него била сериозно обгорена. Покривът ще е уникален - с метални керемиди, обяснява още от Янева.

Разбира се, ремонтът не спира движението на влаковете, нито десетките пътници, които от сутрин до вечер пристигат и заминават от жп гара Айтос в различни посоки. Няма проблем 

 

да си купиш билет и да отпътуваш, казва техническият ръководител и показва обезопасения проход към вътрешността на сградата, по който всеки може да мине, за да се снабди с билет. За безопасността на пътуващите са и новите метални парапети, които отделят перона от релсовия път.

Не видяхме пустеещия перон отпреди няколко години. В рамките на само половин час, докато разговаряме с Янева и работниците, пристигнаха два влака. Изненада ни големият брой на пътниците, които слязоха, на перона се трупаха и желаещи да отпътуват. Дали заради цените, или за удобство, интересът на айтозлии към жп транспорта рязко е скочил. А новата гара май "идва" тъкмо навреме, за да поеме обслужването им. С надеждата, че най-сетне ще е европейско...

НП


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов: Държавата е тотално счупена, Нинова ще се заключи в кабинета си и няма да я изкарат оттам лесно
  23.07.2022 11:59      

Да искаш избори сега и да искаш да управляваш сега - държавата е тотално счупена, и надеждата, че