Петък, 14 Oct 2022
    
Бургас

Горещо лято: Обявиха конкурс за директори на 29 училища

  15.07.2022 16:43  
Горещо лято: Обявиха конкурс за директори на 29 училища

Дона МИТЕВА

 

29 са обявените  конкурси за директори на училища в област Бургас. Те вече са публикувани на сайта на Регионалното управление на образованието.

Почти една трета от тях са за училища в града, като сред тях се открояват Немска езикова гимназия „Гьоте”, Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков”, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов”, Професионална гимназия по транспорт. 

Немската гимназия ще обнови почти напълно ръководството си, след като зам.-директорът Петя Петрова оглави Регионалното управление на образованието, а директорът Надежда Радева се оттегля в заслужена почивка. Радева бе един от водещите директори, ползваща се с огромно уважение сред колегите си не само в града. С такава репутация се оттегля и Коста Папазов, директор на Електрото. В Математическата гимназия имат временно изпълняващ длъжността след внезапната кончина на титуляря Красимир Стоянов. С обновена сграда и нов физкултурен салон оставя Автото Ирина Пенкова.

В списъка също са вечерната гимназия, професионалната техническа гимназия, както и средните училища „Йордан Йовков” и „Константин Петканов”. А също така и основните „Братя Миладинови”, „Христо Ботев” в квартал „Победа” и „Иван Вазов” в квартал „Банево”. Своя директор си търси и обединеното училище  „Св. Климент Охридски” в квартал „Рудник“.

Радостина Ботушанска, директор на училището в квартал „Победа”, е потомствен учител. Майка й също дълги години е работила с деца билингви. Ботушанска оставя прекрасен, работещ екип от истински учители, отдадени на професията.

В Айтос ще се провежда конкурс за ОУ” Атанас Манчев”, в Карнобат - за ОУ „Петко Рачев Славейков”, а в Поморие - за СУ „Иван Вазов”.

Професионалната гимназия по туризъм в Слънчев бряг също има свободно място за директор, което чрез конкурс трябва да бъде заето. Защото принципът на управление на школата не търпи празно пространство.

Останалите училища, за които са обявени конкурси, са в селата като Оризаре, Лозарево, Трънак, Снягово, Сини рид, Пирне и др.

Кандидатите за директори на обявените училища ще се явяват на конкурса по новата Наредба 16 от 1 юли тази година. Целта е да се гарантира, че директори на държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование ще са силно мотивирани професионалисти с необходимите качества и умения. Те ще защитават концепция за стратегическо управление на институцията за три години напред.

По време на защитата ще се оценяват уменията им да представят първо писмената си концепция и доколко тя съответства на спецификата на институцията; дали се отчитат необходимите ресурси - финансови, интелектуални, човешки. 

До устно представяне на концепция ще се допускат само кандидати, получили минимум 30 точки от първия етап на конкурса, който е писмен. Той включва тест от 50 въпроса. Писменият изпит е анонимен, като всеки кандидат попълва формуляр за лични данни, който се запечатва.

Окончателният резултат на всеки кандидат се формира като сбор от резултатите от писмения изпит и от защитата на концепцията. Максималният резултат е 100 точки – 50 от писмения изпит и 50 от защитата на концепцията.

.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Доц. Кунчев: От понеделник нови мерки само за градовете в жълтата зона
  15.07.2022 15:19      

Джипитата да издават направления за PCR тестове, настоява той За никого