Петък, 14 Oct 2022
    
Култура

И ний сме дали нещо на света! „Дънки“, „купон“, „цайси“ , „шамандура“ - думи, родили се в Бургас

  15.07.2022 15:38  
И ний сме дали нещо на света! „Дънки“, „купон“, „цайси“ , „шамандура“ - думи, родили се в Бургас
Авторът дълго време раздава автографи
  faragency.bg

Митко Иванов събра в книга бургаския жаргон до 1989 година

Силвия Шатърова

Как са говорили бургазлии до 1989 година, какви жаргони думи са употребявали и кои са онези слова, които са ги отличавали от останалите градове на страната. С тази задача се е заел художникът, историк и общественик Митко Иванов. 10-годишния си труд  е събрал в книга, чиято премиера събра бургазлии, готови да прочетат как са говорили техните предци или пък да си спомнят позабравени думи от речника си.

Премиерата на книгата премина при огромен интерес

 

Жаргонът не е свързан с просторечието, а се употребява в повечето слуай от достатъчно езиково грамотни хора, това е тезата на автора. Изчел труда на проф. Стойко Стойков-който е корифей в диалектологията, стъпал и на базата на изследванията на Георги Армянов, който е най-добрия специалист по жаргон. Освен, че ползва теорията, Иванов е провел срещи с над 50 души в страната, за да направи съпоставка за произхода на жаргона и как „мигрират“ думите през поколенията.

Думи като „дънкито“, „купон“, „цайси“, „шамандура“ са влезли в националния ни говор, идвайки точно от Бургас и са отличителен белег, че сте далеч от София.

Преди 10 ноември 1989 година на хора, употребяващи определени жаргони думи се е гледало почти като дисиденти, той е вид бунт, желание за свобода в израза.

„Възникването на жаргона започва от апашкия жаргон-„Арго“. Развитието, наслагването , обогатяването е много сложен процес, има го бунта, има препокриване на диалекти. Днешният бургаски жаргон идва от наслагване на няколко поколения, течения и голямо влияние на чужди езици. Моята цел е да се съхрани това бургаско богатство в неговия класически бургаски жаргон. За мен е класика  и има своя принос в лингвистиката и диалектологията“, казва авторът.

Самият той започва да практикува жаргона от 1974 година.

Книгата“Бургаският жаргон до 1989 година“ не е типичен речник. Думите са придружени с истории, разказани от стари бургазлии.  Книгата е илюстрирана с над 100 снимки – закачливи и еротични.

Зад автора стоят редакторът Добрина Топалова, консултантът Керана Ангелова и издателите в лицето на „Регионална библиотека П.Яворов“.

Авторът с редактора си Добрина Топалова и директора на РБ "П. Яворов"-Яна Кършийска

 

За  Митко Иванов изследването на жаргона в периода на прехода е безмислено, защото след 90-те години  премахването на адресната регистрация, интернет и свободното предвижване обезмислят локацията.

С част от анкетираните-"източниците" на жаргон.

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Доц. Кунчев: От понеделник нови мерки само за градовете в жълтата зона
  15.07.2022 15:19      

Джипитата да издават направления за PCR тестове, настоява той За никого