Понеделник, 17 Oct 2022
    
Мнения Общество

Доц. Кунчев: От понеделник нови мерки само за градовете в жълтата зона

  15.07.2022 15:19  
Доц. Кунчев: От понеделник нови мерки само за градовете в жълтата зона

Джипитата да издават направления за PCR тестове, настоява той

За никого не е тайна, че започва нова вълна от коронавирус. Една трета от страната е във фаза едно, като в нея попадат София, Варна, Бургас,  Добрич, Враца, Перник. Ръст има и в останалите. От понеделник нови мерки ще има само в областите, които попадат във фаза едно.
Това обяви в Пловдив главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.
По думите му те ще бъдат въведени със заповеди на съответните директори на РЗИ. А когато поне един от шестте региона влезе във фаза две, тогава вероятно ще има и национални мерки, които ще важат за цялата страна. Мерките са носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност работа от разстояние, там опит за спазване на отстояние от метър и половина.
Кунчев обясни, че се работи по предложение джипитата да назначават PCR тестове. Така пациентите няма да се бъдат разкарвани по кабинети и лаборатории. Очаква се през есента в България да бъдат доставени първите ваксини, създадени срещу варианта Омикрон.

Доц. Кунчев, епидемиологът д-р Христиана Бацелова, клиничният психолог д-р Димитър Неделчев участваха в професионален семинар на тема „Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите“, който се проведе в Медицинския университет в Пловдив. Събитието беше открито от ректора на висшето училище проф. Мариана Мурджева откри форума, в който се включиха медици и студенти.


Анкета

Мнения

Мнения
„Тренд”: При предсрочни избори ГЕРБ са първа политическа сила, следват ги ПП
  18.07.2022 13:54      

Проучване на „Тренд” за вестник „24 часа” показва какви са нагласите на и