Неделя, 16 Oct 2022
    
Любопитно Несебър

Сладкарката, която търси и създава работещи рецепти

  12.07.2022 11:45  
Сладкарката, която търси и създава работещи рецепти

Дона МИТЕВА

Уелкъм-дринк, лакомства и сладолед за кучета… Да организираш сладоледено кучешко парти у нас е възможно. Случи се за втора година в Свети Влас и в Несебър. Тези партита ги прави Тони Стоянова, която признава, че ако има как, би събрала в дома си всички бездомни животни. Тя самата има 2 котки, три кучета – йорки и една овчарка, благодарение на това, че живее в къща.

Да направиш сладолед и сладкиш със символа – вятърната мелница в Несебър, също си струва. И в главата ти да има непрекъснато нови идеи и планове – това пак е „запазена марка“ на усмихнатата жена от Несебър, която се шегува, цитирайки съпруга си: „Не е лесно на морския бряг“, имайки предвид, че мнозина идват тук на почивка, а тя и хората около нея работят за почивката и усмивките им.

Тони Стоянова от Несебър отваря свой сладоледен салон през 1998 година. Стъпка по стъпка, с огромна любов, е овладяла тънкостите при приготвянето на домашен сладолед и не само. Заради безкрайната си любов към четириногите създава и сладолед за кучета.

 

Кучешко сладоледено парти

 

Под влияние на преживяната емоция около кучешкото събитие, състояло се преди няколко дни, тя разказва, че самите места, където се провеждат партита, целящи да презентират лакомството за животни, са украсени с балони, на които има изрисувани лапички и кучешки кокали.

На събитията са присъствали повече от двадесет четириноги от различни породи. Завели са там и стопаните си разбира се.

„Първо да кажа, че партито в Свети Влас продължи от 16 до 21часа. Присъстваха и ветеринари от бургаска клиника, с която работя. В непринуден разговор всеки стопанин можеше да задава въпроси за кучето си, без онзи стрес, който всички изпитваме когато отидем в клиниката. 

Имахме подготвени и картинки с кучета за оцветяване за децата, които дойдоха. От тях направихме и изложба. Имаше и обучителни плакати, които разясняваха на стопаните какво могат да ядат техните любимци и какво не бива да им се дава“, разпалено обяснява несебърлийката.

За създаването на самия сладолед разказва: „Често виждам в моя сладоледен салон как стопаните дават на кучетата си от своя сладолед. Така се роди и идеята ми да създам сладолед, който да могат и нашите домашни любимци да ядат. 3 вида съм разработила - с моркови,  с горски плод и с банан и ягода".

Сладоледът за кучета е направен от 100% истински плодове и зеленчуци, а процесът на създаване е следен от ветеринарна клиника. Според специалисти идеята е добра, тъй като кучетата трябва да избягват приема на човешка храна и особено захар.

Уелкъм-дринкът пък е лимонада, която съдържа и мента - за свеж дъх на четириногите.

"Иска ми се да обърнем мисленето на българина по отношение на животните. Аз съм добре настроена към хората с домашните любимци и винаги съм ги пускала при нас в заведението да седнат. Първо, когато дойде стопанин с четириного, на животното се дава вода, ако пожелае човекът - и лакомство, и след това се обслужва двуногият.

Идеята ми е все повече хора да бъдат положително настроени към стопаните на кучета. Естествено, и на котки, но понеже по-малко се извеждат котки, затова говоря повече за кучетата. Харесвам Турция и турците, където всеки купува храна за котките, правят им се топли къщички за зимата, пускат се в хотели и магазини", казва сладкарят Тони Стоянова.

Тя споделя, че и котките също ядат нейния животински сладолед. В това я убеждава клиентка, която й изпраща клип, от който се вижда как куче и коте ближат сладоледа. „Даже котката е от породата „Сфинкс“, които са много капризни за всичко. Значи щом тя го яде, с удоволствие ще си хапват и другите породи котки“, обобщава несебърлийката.

 

Сладкишът, символ на Несебър

 

Освен с кучешкия сладолед, Тони е известна и с това, че е създала и първия сладкиш у нас, символизиращ града, в който се приготвя. Първо създава сладоледа – тип ескимо - на клечка, на който е изобразена вятърната мелница, един от символите на Несебър. А после се замисля и за това, че трябва да има нещо трайно, което туристът да отнесе като подарък.

Връща се назад в спомените и разказва как се ражда идеята: „Стояхме пред витрината със Соломон и Гергана Паси и си говорехме. Просто ги познах като известна двойка. Към нас се приближи една японка, която попита кой е най-характерният сладкиш за нашия град и за страната.

Сладкишът

Замислих се: турците имат баклавата, австрийците – тортата „Сахер“, а ние… Да, имаме шопската салата, но това е далече от сладкишите. Торта „Гараш“ е създадена в Русе, но от унгарец. Така реших да направя сладкиш, който да могат самите гости, когато дойдат в Несебър, да отнесат със себе си като спомен или пък като подарък. Вътре вложих зелена смокиня, която е част от нашия град, тъй като във всяка втора къща има смокиня и може да се каже, че е наш символ. Сладкишът е изработен от кексово тесто и е залят с млечен шоколад. Когато ще се транспортира, се предлага и в специална кутия", разказва историята на сладкиша с вятърната мелница авторката му.

Миналата година е получила и обратна връзка – приятели на семейството от Украйна са занесли за подарък на своите близки от сладкиша на Тони. „Обадиха ми се и ми казаха, че първо е стигнал непокътнат до Украйна, и второ - получателите му са го харесали много“, обяснява сладкарката.

Така в Стария Несебър се предлага автентичен десерт с домашни смокини във формата на вятърната мелница. Той е хит за всички туристи, които посещават града на ЮНЕСКО.

Сладоледът

Самата сладкарка вече има редица запитвания от страна на различни общини, които искат да й поръчат да изработи и за тях сладкиш, който да е символ и да носи в себе си нещо характерно само за тях.

Провокираме креативността на сладкарката, като я питаме какво би вложила като характерен материал в един сладкиш, който да е символ на Поморие. Без да губи време Тони отговаря: „Със сигурност ще има морска сол, нали в Поморие се намира Музеят на солта, има и солници!“

Амбициозната жена признава, че наблюдава непрекъснато и внимателно вкусовете на своите клиенти, изучава ги. „Целта не е само да се създаде една рецепта. Рецептата трябва да е работеща. Аз търся работещите рецепти“, обобщава работата си несебърлийката.

 

Изложбата

 

Пълна с енергия и позитивен творчески заряд, Тони Стоянова се хвърли преди месец в друго красиво приключение - пета изложба на захарни фигури.  

Изложбата бе колаборация на „Моята България“ и в нея участваха около 25 декоратори сладкари. Те показаха изработените от тях фигури, подчинени на темата „От Месамбрия до Несебър“, част от които са създавани в продължение на месеци.

„Изложбата се получи прекрасно. Сред фигурите, включени в нея, имаше: деца, играещи на пясъка край морето, цветя и растения, характерни за нашия град, икони, църкви, самият полуостров, крепостната стена, мелницата и т.н. Любопитен факт е например това, че за да се спази детайлът и да отговаря на реалността, за изработка на несебърска църква поискахме плановете й. Двата дни на изложението бяха наистина неописуеми“, разказва Тони, която бе част от организаторите.

Специален гост на проявата бе и шеф Мария Озтюрк, която е и международен съдия. Тя е родена в Габрово и живее понастоящем в Истанбул. Прочута е сред сладкарите декоратори с изработването от захар и фондан на желязната църква „Свети Стефан“ и е инициатор на проявата, която бе реализирана тази година заедно с Черноморската  асоциация за развитие на гастрономически алтернативен туризъм, в чийто борд е Тони.

С част от участниците в изложбата

Тя е категорична, че чрез подобни прояви се подкрепя местният бизнес.

“Градът ни оживя преди сезона благодарение на тази изложба. Колегите сладкари от различни краища на страната дойдоха със семействата си, с приятели. Отседнаха в хотелите за двата дни. Други хора от съседни населени места дойдоха пък да видят изложбата. Обядваха или вечеряха в нашите заведения, пиха кафе. Градът закипя, събуди се преди летния туристически сезон“, обяснява Тони.

 

За младите госпожици и студентите

 

Пак в подкрепа на местния бизнес е и следващата й инициатива, която се надява да реализира до броени дни.

„С мен се свързаха производители на български детски роклички от вътрешността на страната. Те искат да направим общо парти, на което да се поканят родители с момиченца докъм 10 години. От фирмата ще изложат своята продукция, а аз ще направя „Обучителен клас за млади госпожици“. Ще покажем на момиченцата наред с красивите роклички как те самите трябва да се държат красиво и възпитано в заведение. Как трябва да се хранят, да отпиват от чашата. Къде стоят приборите, ръчичките, крачката…“, разказва с увлечение за новото приключение, в което се впуска Тони. Със сигурност то няма да е последното.

На сладоледено парти винаги е весело

Повече от 10 години Тони Стоянова има сключен договор с университет в Рига, Латвия, и всяка година от там в Несебър идват студенти, които карат своята практика при нея.

От кучешкото парти, през сладкиша - символ на Несебър и изложбата от захарни фигури, до класа за млади госпожици – всичко това е подчинено на едно нещо, наречено роден бизнес. Нещо, което Тони Стоянова прави с много хъс и енергия и най-вече с голямо сърце, подкрепяна от хората, които я обичат и ценят труда и креативността й.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Валери Славчев, фронтмен на „Хоризонт“: Има достатъчно българска музика, и то качествена
  17.07.2022 15:49      

Групата е флагман на кампанията в защита на повече роден продукт в ефира