Вторник, 18 Oct 2022
    
Любопитно

Църквата почита Св. мъченицa Марина

  17.07.2022 09:01  
Църквата почита Св. мъченицa Марина

Вижте кой празнува имен ден днес

 

Марина се родила в средата на ІІІ век и пострадала през 270 г., по времето на император Клавдий ІІ. Била дъщеря на езически жрец в град Антиохия, област Писидия (днес в Южна Турция). Като малка баща й я възпитавал в идолопоклонство, но благодарение на слугиня християнка тя се запознала с истинската вяра в Спасителя Христос и станала убедена Негова последователка.

Когато била 16-годишна, започнало поредното жестоко гонение на християните. Много от преследваните се криели по пустини и планини. Но други оставали в градовете и се стараели да проповядват и разпространяват Божието слово. С такива хора тайно общувала и Марина. Тя много желаела да получи свето кръщение, но поради гонението нямало нито в града, нито в околностите свещеник, който да я кръсти. Това не намалявало нейната гореща вяра и искрен стремеж да живее според Христовия закон. И същевременно тя не се бояла открито да изповядва името на Иисус Христос, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение.

Пръв неин гонител станал самият й баща. Като жрец той бил ревностен идолопоклонник и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христос, започнал да я убеждава и наказва, за да се отрече от вярата си. Но тя спокойно отговорила: Аз се научих да вярвам в истинския Бог - Отец, Син и Свети Дух. На Него само принасям хвалебна жертва. Не мога на бездушни идоли да отдавам оная чест, която принадлежи на Създателя.

Тогава в яростта си бащата я предал на областния управител Олимврий, който положил много усилия да я върне към идолопоклонството, всичко обаче било напразно. Скоро от убеждаване преминал към жестоки мъчения, в които войниците често били безчовечни. Но девойката оставала непреклонна. Накрая управителят заповядал да я обезглавят. Това станало на 17 юли.

Имен ден празнуват Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марчо, Огняна, Огнян. Екипът на NOVA им честити и им желае крепко здраве, късмет и благоденствие! 

Източник:БТА


Анкета

Мнения

Мнения
Кметът на Поморие с остро предупреждение срещу  ВиК: Ще подкрепя протести на гражданите срещу безобразията с водата
  19.07.2022 12:25      

Поморие отново има проблем с водоснабдяването. Това е всяко лято, когато градът се претоварва. Не