Вторник, 27 Сеп 2022
    
Бургас

Детската болница в Бургас ще се казва „Света Анастасия“, другите светци били заети

  28.06.2022 17:41  
Детската болница в Бургас ще се казва „Света Анастасия“, другите светци били заети

Георги РУСИНОВ

 

Бъдещата детска болница в Бургас ще се казва „Света Анастасия“. Това стана ясно по време на сесията на Общински съвет – Бургас. Местните парламентьори разгледаха извънредна докладна на кмета Димитър Николов, касаеща продължаване на множеството процедури около бъдещото лечебно заведение.

С гласуването на Общински съвет – Бургас трябваше да се приеме да бъде назначен временен управител, който да придвижи процедурата по регистрация на детската болница. Това ще е общинският юрист Даниел Борисов, който по всяка вероятност ще заема поста за около два месеца, докато бъде избран титуляр. Негова ще е задачата да е връзката между Община Бургас и Министерство на здравеопазването и Министерски съвет.

Кметът добави още, че се водят преговори в комисията, която ще избира постоянния управител да има представители и на Европейската асоциация по детско здравеопазване от Франция или Испания.

Общинските съветници пък се почудиха как е избрано името на болницата – „Света Анастасия“. Както е известно тя е била лечителка, а и бургаският остров носи нейното име. Димитър Николов категорично заяви на общинските съветници, че се е оказало, че други свободни светци няма. Регистрирани били по различни болници из страната. Той все пак добави, че ако не им харесва името и искат да се смени, то администрацията е отворена към предложения.

Друг важен акцент по темата с детската болница е, че кметовете на Ямбол, Стара Загора и Сливен се включват в проекта.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати