Вторник, 27 Сеп 2022
    
Култура

Вижте кои следват стъпките на литературните звезди Георги Господинов и Георги Бърдаров

  28.06.2022 14:41  
 Вижте кои следват стъпките на литературните звезди Георги Господинов и Георги Бърдаров

Писатели -ученици се вдъхновяват от необикновени постъпки на обикновени хора

 

Продължават творческите работилници на 30 млади творци в Бургас

 

БГ-емблеми в разказването на истории им помагат

 

"Черноморски фар"

 

През последните три дни Бургас стана  международно средище за младежко творчество. Тук, за да се включат в тридневния Международен младежки литературен фестивал „Приятелството- смисъл и спасение“  пристигнаха млади творци от България, Полша, Словакия, Германия, Латвия, Израел, Австрия и Унгария. Организатор на фестивала е Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.  Участниците в него са автори на номинирани разкази от деветото издание на конкурса на „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, който тази година е на темата:  „Необикновени постъпки на обикновени хора”. В деветата поред литературната надпревара участваха общо 170 ученици от България и чужбина, впечатлени от проявите на смелост, човеколюбие и себеотрицание  в страшните години  на Холокоста и Втората световна война.  До финалния кръг достигнаха 30 от тях.

Вторият ден от Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, бе наситен с емоционални изживявания. За участниците в него – номинираните млади творци от конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” програмата предостави съчетание от романтика, знания и вълнуващи срещи с литературното изкуство.

Денят започна със среща с морето, което гостоприемно прибра вълните си, докато корабчето отнасяше групата към остров Света Анастасия.

Губернаторът на острова Павлин Димитров увлекателно разказа неговата история, преди тя да се „материализира” чрез експонатите в музея.

Потопяването в островната атмосфера преля в творческа работилница, където писателят и преводач Кристофър Бъкстон по оригинален начин показа на начинаещите писатели как се създава литературно произведение чрез фокусиране върху противоположностите. Той илюстрира своето изложение, което бе основано на темата за Холокоста, с изпълненията си на китара. Песента на Боб Дилън се оказа позната на повечето младежи и те запяха , заедно с Кристофър Бъкстон. Естествен финал на уъркшопа бе песен на Бийтълс, след което участниците в него получиха и задача за домашно: чрез наученото да превърнат споделената емоция в собствен разказ или стихотворение.

Изключително интересна бе срещата с писателя Георги Бърдаров, който представи своя роман „Абсолво те” . Презентацията му бе бурно аплодирана и предизвика множество въпроси. По увлекателен начин Георги Бърдаров въведе младите разказвачи в процеса на създаване на литературна творба. Като член на журито на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” за втора година, писателят изрази силното си впечатление от техните творби. Той разказа как е станал писател, какво го е подтикнало да напише романа „Абсолво те” и даде ценни напътствия как разказът да стане жив и плътен.

Спокойното море смени нрава си за следващото събитие, което събра в Морската градина не само участниците във фестивала. Откриването на книгата-пейка, която разказва историята на литературния конкурс на „Алеф”, уважиха заместник-кметът на Община Бургас Дияна Саватева, писателите Георги Господинов, Неделяко Йорданов, Георги Бърдаров.

„Искаме да има едно място, където да се разказват истории, място на вдъхновение, място на което човек, когато седне, да си спомни, че литературата също спасява животи ", сподели при откриването председателят на „Алеф” Алберта Алкалай и уточни, че пейката-книга е подарък за община Бургас.

„Това пространство приканва да споделиш с някого емоции и чувства, като не ти ограбва свободата. Нека да създаваме повече пространства в живота ни, които ни карат да бъдем заедно, но и не ни отнемат правото да бъдем свободни", пожела заместник-кметът на Община Бургас Диана Саватева.

Недялко Йорданов се присъедини към пожеланията със стих, а Георги Господинов и Георги Бърдаров отправиха кратки послания, насърчаващи младите да се обичат и да мечтаят, дори за невъзможното.

Чудесното изпълнение на Никол Мерджанова от клуб "Сезони" добави още мажорни ноти в настроението, а дъждът милостиво изчака флашмоба за финал на събитието.

Въпреки силния вятър, който не позволи разноцветните балони да бъдат отвързани от букетите, в които бяха събрани, младежите изписаха върху тях своите призиви за любов, мирен свят, свобода, разбирателство, щастие… И посланията им отлетяха заедно, като символ и на зародените нови приятелства.

Нови силни емоции предложи последното събитие от фестивалния ден – творческата среща Георги Господинов, който представи последните си три книги: сборниците с разкази и есета „Избрани истории“ и „В пукнатините на канона“, и роман „Времеубежище“. Изсипалият се над Бургас дъжд не спря многобройните почитатели на писателя, а получаването на автограф се превърна в истинско предизвикателство – опашката си простираше много извън залата.

Срещата с Георги Господинов бе вълнуваща прелюдия към уъркшопа по творческо писане, който бе днес преди обяд. Младите автори се докоснаха и до творчеството на поета и драматург Недялко Йорданов, един от емблематичните съвременни литературни творци.

Събитията се провеждат с любезното съдействие на Община Бургас, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Посолствата на Израел, Словакия, Полша и Германия, Полски институт в София, Музей за история на полските евреи “ПОЛИН”,  БМФ Порт Бургас, Международен Конгресен Център.

 


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати