Вторник, 27 Сеп 2022
    
Бургас

От днес такситата в Бургас поскъпват! Гоним ли София, Пловдив и Варна?

  28.06.2022 12:39  
От днес такситата в Бургас поскъпват! Гоним ли София, Пловдив и Варна?

Георги РУСИНОВ

 

Цените на таксиметровите услуги от днес са актуализирани и вече са по-скъпи. След дълъг дебат в Общински съвет – Бургас, минималната дневна става 1.09 лева, а максималната 1.80 лева. Съответно минималната нощна става 1.19 лева, а максималната – 2.00 лева.

Председателят на комисията по транспорт Евелина Михалева обясни, че е била проведена среща с бранша и те сами са предложили минималните цени.

„Трудността идва от там ние като общински съветници да определяме цените на услугите им и в същото време да браним бургазлии и да направим така, че услугата да се ползва“, добави тя.

Георги Дракалиев на свой ред посочи, че в Бургас такситата возят на много по-високи цени, сравнени със София, Пловдив и Варна, където разстоянията са по-големи.

„Не е хубаво Бургас да е с най-високи цени. Затова аз предлагам да свалим с по 10 стотинки всички предложени тарифи“, каза той.

Предложението му обаче не бе прието от колегите му общински съветници.

Евелина Михалева се съгласи, че цените наистина са високи, но отчете и фактора със скъпото гориво. Заместник-председателят на комисията по транспорт Манол Тодоров обясни, че срещите с бранша са много колоритни и там трудно се стига до единомислие, тъй като са разделени на три – компании, шофьори и превозвачи.

„Нека подкрепим докладната, защото и на тях не им е толкова лесно в момента“, призова колегите си той.

Повдигна се и фактът, че такситата вече са увеличили цените си и карат на почти максималната, която им е позволена преди гласуването на новите тарифи. Веселин Пренеров даде за пример разстояние от „Лазур“ до центъра и как сега плаща с около 3 лева повече. Председателят на културната комисия призова малкото присъстващи таксиджии в залата да вземат пример от една компания, която стриктно спазва правила и отношението на шофьорите към пътниците е вежливо, а колите чисти.

„Щом сега карат на 1 стотинка под максималната, то ако направим 1.80 лева максималната, ще карат на 1.79 лева. Как помагаме на бургазлии по този начин?“, попита Дракалиев.

Тук отново председателят на транспортната комисия Михалева се съгласи с доводите на колегите си, но припомни, че от 2011-а не са вдигани цените на таксиметровите услуги в Бургас.

Бойчо Георгиев за пореден път заяви, че е време държавата да отърве Общинските съвети в страната да определят те тарифите на таксиметровите услуги.

Новият общински съветник Иван Иванов каза, че тяхната група ще подкрепи докладната, а в бъдеще може и отново да се намалят цените, ако има възможност.

Докладната бе приета с 40 гласа „за“ и 3 „въздържали се“.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати