Неделя, 25 Сеп 2022
    
Созопол

Созопол с още една археологическа атракция

  26.06.2022 12:12  
Созопол с още една археологическа атракция

Археологическият обект Месарите беше официално открит за посетители. След 10-годишни проучвания, реставрация и консервация от вече обект Месарите 4 е достъпен. Това е комплекс от четири сгради с прилежащи дворни места, разказва научният ръководител на разкопките доц. Д-р Кръстина Панайотова.

Той е възникнал около средата на V в. пр. Хр. Предлолага се, че сградите са изоставени по време на нашествие на Филип Македонски, но следи от битка все още не са открити. След това постройките са срутени, а на тяхно място е създаден некропол през последната четвърт на IV в. пр. Хр. Документирани са 35 гробни съоръжения, в които е извършено трупополагане и трупоизгаряне, както и 10 обредни огнища с многобройни дарове. Открити са и четири много добре запазени керамични гробове – нещо, което е рядко срещано.

Тук е разкрита и част (над 45 м) от път с широчина около 6.50 м. Той има настилка от дребни ломени камъни като по средата ясно се очертават коловози, разположени на около 1.08 м един от друг. Този добре оформен и дълго използван път е бил основна ос между града и неговата територия на югозапад, заета от извънградски имения и минни разработки по Медни рид.

По време на разкопките е извършена консервация на останките в Сектор Месарите 4 с финансиране от Фондация Левентис. Доц.д-р Кръстина Панайотова благодари на всичките си сътрудници – от България, Франция, Гърция, Кипър и Румъния, които са положили огромен труд, за да разкрият тайните на скритото съкровище Месарите.

Археологическите проучвания от 2011 до 2021г. са в изпълнение на Българо-френски научно изследователски проект „Аполония – некропол и територия“ между Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН и музея Лувър с ръководители доц. д-р Кръстина Панайотова и д-р Александър Баралис бяха проведени археологически проучвания в три сектора, обозначени като Месарите 2, 4, 6.

Гостите на церемонията бяха посрещнати от кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. „Досега бяхме ние, сега вече за този обект отговаряте Вие“, каза доц. Д-р Кръстина Панайотова, като подчерта, че без съдействието и грижата от страна на Общината, този обект нямаше да бъде факт.

На откриването присъства посланикът на Франция Флоранс Робин, която благодари за доброто сътрудничество между френската фондация Левентис, музея Лувър, Националния археологически институт с музей при БАН, директора на местния археологически музей в Созопол Димитър Недев и общинската администрация в лицето на кмета Тихомир Янакиев. Тя заяви, че това сътрудничество не е само за този обект, а ще бъде дългосрочно партньорство. Тя каза още, че се надява много скоро Месарите да бъде включен в нова туристическа обиколка на археологическите забележителности на Созопол.

Директорът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН доц. д-р Христо Попов също подчерта, че голямата археологическа забележителност е факт, благодарение на усилията на археолози, фондация Левентис и община Созопол.

На 25-27 юни в Созопол се провежда и Международна научна конференция, посветена на 100-годишнината от първите разкопки на Националния археологически институт с музей – БАН в Созопол и 20 години от началото на Френско-българската археологическа мисия.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати