Събота, 24 Сеп 2022
    
Бургас

Около 40 училища „плачат“ за директори

  25.06.2022 12:07  
Около 40 училища „плачат“ за директори

 

Дона МИТЕВА

След като бившата зам.-директорка на Немската гимназия Петя Петрова спечели конкурса за началник на Регионалното управление на образованието в Бургас, предстои близо 40 директори с конкурси да защитят постове в училищата на региона. Очаква се стартът на поредица конкурси за голяма част от елитните бургаски гимназии, а и не само.

Преди всичко Петя Петрова трябва да си влезе в правомощията. Слухове от учителските среди казват, че това ще се случи в началото на другата седмица. А заемането на поста да се бави е, че тя отработва предизвестие в Немската. Запознати твърдят, че предизвестие не е необходимо, защото тя преминава на държавна служба. Десетдневният срок за обжалване на конкурса свършва днес - петък. Очаква се новият Първи в бургаското образование да встъпи в длъжност в понеделник, научи „Черноморски фар“.

Вероятно морални са ангажиментите на Петя Петрова към елитното училище, защото то е едно от тези, на които директорката Надежда Радева излиза в пенсия. А сега предстои и приемът.

Изпращането в заслужен отпуск на директорите, навършили години за пенсия, а и изобщо хората от просветните среди, е една от задачите, които министърът на образованието академик Денков афишира като свой приоритет още при встъпването си в длъжност.

Нов е и начинът за провеждане на конкурса. На сайта на Просветното министерство има за обсъждане Наредба за провеждане на конкурсите за директори на училища. Новото е това, че след допускане по документи, кандидатите представят в писмен вид концепция за развитието на училището и ако тази концепция премине прага за допускане до защита, тогава авторът й се явява на нейната защита. Последният етап е събеседване.

Нови директори това лято ще се търсят  за Френската гимназия на мястото на Радостина Георгиева. Математическата гимназия (ППМГ „Акад. Никола Обрешков“), след като директорът Красимир Стоянов почина, е с временно изпълняващ длъжността Соня Димова.

В едно от водещите ОУ-та на Бургас - „Братя Миладинови“, за поста на Бочко Бочев, който 24 години бе начело на училището, също трябва да бъде обявен конкурс.  

Още един доайен, който може да се похвали с успехите на училището, което оглавява - Коста Папазов, директор на Електрото (Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“), излиза в пенсия. Професионалната гимназия по транспорт ще се раздели пък с Ирина Чавдарова – Пенкова.

За Вечерната гимназия и за техническата също трябва да бъдат обявени конкурси. Фотинка Въргова, която стана директор на Професионалната гимназия по туризъм, освободи мястото в Професионална техническа гимназия, така че сега там трябва временно изпълняващият да бъде заменен с титуляр.

Директори ще си търсят и училищата за кварталите. „Рудник“ и „Банево“, съответно „Св. Климент Охридски“ и „Иван Вазов“, както и основното училище в несебърското село Оризаре.

Очаква се да бъде обявен конкурс и за поморийското СУ „Иван Вазов“. В Айтос търсят директор на ОУ „Атанас Манчев“.

В Българово Сребрин Сребрев също трябва да защити позицията си, защото в момента е временно изпълняващ.

Със сигурност има и още училища, които „плачат“ за своите директори. Проблемът е първо доколко ще има желаещи за директорските постове, които са от различен мащаб и второ, каква част от тях ще успеят да покрият желанията с възможностите си.

Все още няма официално обявен нито един конкурс за директор в Бургаско. Най-вероятно това ще стане следващите няколко седмици.

 


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати