Събота, 24 Сеп 2022
    
Култура Несебър

Библиотека на открито за възрастни и деца има в Свети Влас

  25.06.2022 12:00  
Библиотека на открито за възрастни и деца има в Свети Влас

Дървена къщичка за книги с четива за възрастни и деца поставиха ученици в центъра на Свети Влас. Инициативата за къщичка от типа "вземи, прочети, размени" е на седмокласници в местното училище "Св.св. Кирил и Методий", подкрепена от кмета на града Иван Николов.

От безплатната библиотеката на открито всеки може да вземе книга, да я върне, след като я прочете. Който желае може да донесе заглавие от вкъщи и да остави за бъдещите читатели.

Около библиотеката има пейки за отдих. Пространство предоставя възможност за читалня на открито, където хората да се събират и забавляват заедно, да споделят мнения за любимите си книги и автори.

"Идеята на учениците е от няколко месеца и дойде след размисли и дискусии как да отбележат Деня на книгата. Децата се обединиха около плана за изработване на къщичка за книги, която да бъде поставена на видно място в града, за да е в услуга на жителите. Първоначално идеята за подобна инициатива се струваше твърде амбициозна за седмокласниците, но въпреки това децата не се отказаха и превърнаха намерението в реалност", каза класният им ръководител Ивелина Райчева, с чиято помощ идеята е факт.

"Надяваме се, че къщичката с безплатни книги ще провокира интереса към четенето и ще насърчи малки и големи да прекарват повече време с книга в ръка. Всеки жител или гост на града, може да се възползва от възможността да почете под сенките на дърветата, откъсвайки се за малко от социалните мрежи и мобилния телефон", каза кметът на града Иван Николов, който пръв постави книга. Примера му последваха и седмокласниците.

В къщичката вече намериха място "Котаракът в чизми", "Пипи Дългото чорапче", "Железният светилник", "История славянобългарска", българска възрожденска поезия, руска литература, книги от съвременни автори и др.  Конструкцията й е от дърво и е проектирана така, че книгите да са защитени от атмосферните условия.

Кметът призова хората да бъдат съвестни, да пазят къщичката и да я поддържат винаги пълна с книги.

Учениците от 7 "а" клас изказаха благодарности към всички, помогнали за осъществяването на идеята и поощрили ентусиазма им да направят нещо хубаво за околните.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати