Събота, 24 Сеп 2022
    
Бизнес

Продължава търсенето на кадри за туризма

  25.06.2022 10:34  
Продължава търсенето на кадри за туризма
Търси се продавачка на сладолед

Дона МИТЕВА

„Търси се продавачка на сладолед в Китен. Осигурени храна, нощувка“, „Търси продавачка на закуски, 8-часов работен ден, осигурени храна и квартира, трудов договор, работна заплата - 2000 лв.+ бонуси“, “Бургас, „М. рудник“, павилион за цигари и алкохол търси продавачка, над 40 г., постоянна работа, ТД, много добро заплащане, работа на смени - може за събота и неделя“, „Бургас, магазин „Абсолют“ търси продавач-консултант, мъж до 35 г., постоянна работа, ТД, СО стартова РЗ - 1300 лв. чисто“. Това са само част от последните обяви за търсене на продавачки и продавачи в региона. Секторът „Търговия и продажби“ запазва лидерската си позиция по брой на предложенията за работа в национален мащаб, сочи проучване.

В края на май, според ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, продължава да се отчита ръст на обявите за работа. Техният брой е малко над 57 000 за страната и е нараснал с 9% спрямо предходния месец април. На годишна база този ръст е 8%.

Наблюденията на пазара на труда през последните 3 години показват, че в периода май - юни има най-много работни възможности. До голяма степен това се дължи на активното търсене на кадри в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, като тази година ръст на обявите се наблюдава и в останалите сектори. Единствено изключение прави секторът „Здравеопазване и фармация“, в който има съвсем лек спад на обявите за работа от 0,2%.

„Черноморец, ресторант търси барман, с опит, ТД, СО, осигурена квартира, РЗ - 1500 лв., сезонна работа“, „Бутикова къща за гости търси камериерка за периода юни - септември 2022 г. за почистване само на 8 стаи. Възможно е започване на работа и след 15 юни - при желание от страна на кандидата. Заплащане - 1250 лв. чисто. Без ангажименти по пране, гладене и поддържане на градина. Няма ограничения във възрастта! Осигурено настаняване и ваучер за храна. Поемане на пътните разходи за Бургас и региона“. Този тип обяви, както и за сервитьори, бармани, помощник-готвачи, рецепционисти са другият голям дял от обявите за Бургас и региона.

По думите на Живко Янакиев, директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас на територията на бюрото, което обхваща Бургас, Камено и Средец, все още преобладава точно търсенето на работна ръка за сектор „Туризъм“. „Търсят се хора за всички позиции в сектор „Туризъм“. Има обяви, които се въртят по доста време. Просто е ниска безработицата.

В края на учебната година започнаха да се появяват обяви и за учителски места. Тези, които са били по заместване или пък назначени само за една година, сега започват да се обявяват“, коментира той.

В края на учебната година има още нещо: от Бюрото по труда се обръщат към учениците от последните класове, които желаят да работят през ваканцията в курортните комплекси и села по Южното Черноморие с анонс – да се регистрират при тях, където ги очакват над 900 свободни работни места.

В проучването и в национален мащаб се подчертава двуцифреният ръст на предложенията в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“. То се наблюдаваше още от началото на годината и достига своя пик в края на май. Броят на обявите в този сектор е малко над 11 500, и е нараснал с 2%.  

С най-голям ръст на предложенията през месец май са секторите „Маркетинг и реклама“ (19%), „Логистика и транспорт“ (17%) и „Административни и обслужващи дейности“ (15%).

След тях се нареждат секторите „Счетоводство, одит, финанси“ (11,9%), „Строителство“ (11,6%), „Производство“ (11,6%), „Търговия и продажби“ (11%) и „ИТ“ (2,1%).

Секторът „Търговия и продажби“ успява да задържи водещата си позиция в дяловото разпределение и през май броят на предложенията от него е 22%. Втората позиция също се запазва от „Хотелиерство и ресторантьорство“ с 20%, а след него се позиционира секторът „Производство“ с 14%, като той измества, с много малка разлика от третото място, сектора IT (13,6%).

Дяловото разпределение при останалите сектори е: „Административни и обслужващи дейности“ (9,7%), „Логистика и транспорт“ (9%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,5%), „Строителство“ (4%), „Маркетинг и реклама“ (3,2%), „Здравеопазване и фармация“ (3,1%),  и „Изкуство“ (1%).

Предложенията за работа от къщи и/или дистанционна работа в края на май са малко над 6150 или 13,4% от общия брой обяви. 

Спрямо предходния месец броят на този тип предложения се е увеличил с 4%, а съотношението им по сектори е следното: IT (55%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (16%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (16%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Въпреки че през последните 2 месеца броят на предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване), намаляха значително, все още съществуват обяви с такова изискване. В края на месец май техният брой е едва 50.

Общият брой на обявите във водещите областни градове се е увеличил с 10%, сочи справката. Изменението по градове е както следва: София (10%), Пловдив (12%), Варна (5%), Бургас (5%), Русе (19%) и Стара Загора (10%).

Както и в предходния месец, като дялово разпределение предложенията във водещите областни градове заемат 72% от всички обяви. Разпределението във всеки от тези градове е, както следва: София (44%), Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати