Събота, 24 Сеп 2022
    
Бургас Култура

Картини, специално донесени от Америка, бяха подредени в чест на Симеон Димитров

  24.06.2022 12:37  
Картини, специално донесени от Америка, бяха подредени в чест на Симеон Димитров

Дона МИТЕВА

Единственият творец в България, който може да се похвали с това, че двама негови ученици са номинирани за Оскар живее в Бургас. Това е режисьорът и почетен гражданин на града Симеон Димитров. А известните имена, расли под крилото му са Мария Бакалова и Илиян Иванов.

Стихове от Жак Превер, Емили Дикенсън, откъси от "Малкият принц" на Екзюпери, от поемата "Палечко" на Валери Петров прозвучаха в залата на НХА като поздрав към твореца, създал поколения нови творци. Част от присъстващите го дариха със стихове, написани за 80-годишния му рожден ден. С танцова импровизация го поздрави  хореографката Петя Стойкова, ръководител на балет "Дюн", която също не спести суперлативи за Мони, както всички негови ученици го наричат.

Честването на кръглата годишнина бе паралелно с изложба-живопис „На учителя с любов” с автор Илиян Иванов. Експозицията представи творби на популярния в цял свят Илиян Иванов - художник, музикант и психиатър. Той е и продуцент на номинирания за „Оскар” късометражен филм „Дълбоко усещане”.

Именитият бургазлия пристигна от Ню Йорк, за да бъде специален гост на вечерта, посветена на Симеон Димитров. И освен че показа своите платна, пред бургаската публика изсвири на китара за първи път и свои композиции на китара.

По време на  вечерта стана ясно, че Илиян Иванов и обичаният от бургазлии Тончо Токмакчиев са съученици от първи клас.

Това, че са седели на един чин издаде самият Токмакчиев. Поздравявайки „виновника“ за прекрасната пъстра вечер, той подчерта, че не е пряк ученик на Мони, но пък е повлиян от неговите ученици, за да стане актьор.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати