Сряда, 07 Сеп 2022
    
Бургас Култура

Държавен Архив -Бургас отново награждава читател, дарител и приятел/Вижте кои са те!/

  08.06.2022 17:45  
Държавен Архив -Бургас отново награждава читател, дарител и приятел/Вижте кои са те!/

Десислава ЛИЛОВА

Началник-отдел „Държавен архив” - Бургас

 

Годината за Държавен архив - Бургас преминава под мотото на 70-годишнината от създаването му, като на 9 юни отбелязваме и Международния ден на архивите.

Архивът е създаден през 1952 г. като отдел на Окръжно управление на МВР – Бургас на основата на Указ №515 на Президиума на Народното събрание и ПМС №344 от 18.04.1952 г. От 1961 г. е на административно подчинение на Окръжен народен съвет – Бургас, а от 1988 г. е в структурата на Община – Бургас. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите (ГУА) при МС. От 1978 г. получава статут на дирекция, а през 2010 г. е преструктуриран в отдел.

По повод Международния ден на архивите – 9 юни - отдел „Държавен архив” – Бургас за поредна година обявява своите номинирани в трите категории - читател, дарител и приятел за 2021 г.

В категорията „Читател на 2021 г.” отдел „Държавен архив” – Бургас тази година награждава гМилчо Янев Скумов, с 27 посещения в читалнята на архива и използвани 74 бр. архивни единици, във връзка с проучванията му за производството на морска сол в Поморие. Да припомним, че г-н Скумов беше читател на архива и през 2017 г. - с 29 посещения в читалнята, с използвани 66 бр. архивни единици във връзка с проучванията му по същата тема.

В категорията „Дарител на 2021 г.”, с най-значимо дарение с документи с историческа и обществена стойност за предходната година е дарението, което направи Веселка Керемидчиева, която дари документи на съпруга си проф. Иво Христов Керемидчиев.

Проф. Иво Керемидчиев е доказан професионалист в областта на музиката и звукорежисурата, чиито музикални проекти са известни и извън пределите на България. В периода 1989 – 2009 г. изработва над 1300 рекламни аудио- и видео-материали, а за 1990 – 2016 г. – над 200 компактдиска с класическа и народна музика, издадени както в България, така и в чужбина, част от които са предадени в Държавен архив – Бургас.

В категорията „Приятел на архива” отличените традиционно са повече от един, за което служителите в Държавен архив - Бургас са благодарни. Отличените в тази категория са:

Община Бургас - подпомага Архива в популяризаторската му дейност чрез съвместни прояви, безвъзмездно предоставяне на зали за изложби и др.

Вестник „Черноморски фар“ - предоствя трубуна за популяризирането на документалното богатство на Държавен архив – Бургас и осигурява информация на Архива за културни и други събития в града и областта, като предоставя безвъзмездно броеве на областния всекидневник.

Народно читалище „Фар – 1946” - подпомага архива в популяризаторската му дейност чрез съвместни прояви и обогатяването на Националния архивен фонд с ценни документи на бележити личности от Бургас и региона.

Румяна  Емануилиду – виден бургаски журналист, издател и председател на СНЦ „Общество за духовни изяви” - Бургас, дарител на Архива на личния си фонд и на фонда на СНЦ „Общество за духовни изяви” - Бургас. Г-жа Емануилиду популяризира документалното богатство на Държавен архив – Бургас като изследва документи, съхранени в Архива и подпомага дейността на Архива във връзка с обогатяването на Националния архивен фонд с ценни документи на бележити личности от Бургас и региона, с които организира срещи и призовава да даряват личните си фондове в архива. Използва контактите си с личности от разнообразни сфери и подпомага Архива, като и сама се включва при разпознаването на лица на неанотирани и неразчетени снимки и т.н.

Соня Кехлибарева – дългогодишен служител на Регионална библоиотека „П. К. Яворов” – Бургас, краевед и дарител, която популяризира документалното богатство на Държавен архив – Бургас и го подпомага в дейността му по обогатяване на Националния архивен фонд с ценни документи на бележити личности от Бургас и региона.

Тази година връчването на грамотите на отличените ще е на 9 юни от 10.30 ч. в сградата на Държавен архив – Бургас. Прекрасен повод за среща и празник на приятели и съмишленици, ценители на документалното богатство.

По повод Международния ден на архивите Държавен архив – Бургас изказва огромната си благодарност на своите читатели, приятели и дарители за благородния жест и отговорност към опазването паметта на Бургас и региона. 

Благодарим Ви за подкрепата, скъпи приятели! За нас е чест да сте заедно с нас в мисията по опазването на Националното писмено богатство!

Каним всички, имащи отношение към опазването на историята, да ни се доверят и направят личните си и семейни архиви част от националното документално богатство.

Нашата мисия е да съхраним миналото и да го предадем на бъдещето, за да ни има!