Сряда, 07 Сеп 2022
    
Спорт

Тестват нови правила във волейбола в Лигата на нациите

  08.06.2022 14:09  
Тестват нови правила във волейбола в Лигата на нациите

Международната федерация по волейбол (FIVB) реши да въведе нови правила за мачовете от Лигата на нациите. Новите правила вече бяха тествани по време на няколко приятелски срещи, включително и тази между световния шампион Полша и Германия в Гливице.

По време на турнира на Лигата на нациите всички отбори ще имат възможност да се запознаят с новите правила, които искат да въведат от FIVB, за да подобрят динамиката на мачовете, пише bgvolleyball.com. По време на мачовете от Лигата ще бъде въведен специален часовник, който да следи времето на сервис от играчи. Те ще имат 15 секунди след приключване на акцията, за да изпълнят сервис.

Освен това е решено да има едно техническо прекъсване на 12-а точка във всеки гейм. А всеки треньор ще има право само на един таймаут. Освен това отборите няма да сменят игралните полета между геймовете, както беше през миналата година по време на "ковид балона" на Лигата в Римини.

„15 секунди след приключване на акцията трябва да се изпълни сервис. Тренирахме го. На 12-а точка има техническо прекъсване. Имаме право на една треньорска почивка и два видео челънджа. След като се отбележи точка, състезателят има 7 секунди да застане на начален удар. В Италия играхме по тази система. Ако закъснееш, се отсъжда точка за противника. Досега винаги треньорите казвахме: “Не бързай, концентрирай се…” Тези промени може да доведат до повече грешки и до намаляване силата на изпълнение на сервис. Капитанът ще има право да изисква дали ротацията на съперника е правилна. Ще бършем пода… Но след втория гейм ще има 10 минути пауза”, заяви селекционерът на България Николай Желязков.

„Идеята е играта да е динамична, а не да се намали времето за телевизиите. Да няма разкарване на топката преди изпълнение на сервис. Да е интересно за зрителите”, коментира президентът на БФВ Любо Ганев.