Вторник, 16 Авг 2022
    
Бургас Крими

Дирят с дрон изчезналия бизнесмен Весо Бургазата

  07.06.2022 13:35  
Дирят с дрон изчезналия бизнесмен Весо Бургазата

Георги РУСИНОВ

 

Високотехнологичен дрон сигурно ще се включи в издирването на изчезналия бизнесмен Весо Бургазата, научи „Черноморски фар“. По всяка вероятност става въпрос за най-новата придобивка на ОДМВР-Бургас, която бе дарена от Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания.

Международният офицер за връзка на Националната агенция Мартин Шайърс днес подписа с директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов договор за направеното дарение, като подчерта, че идеята за дрона е възникнала преди около две години.

„В резултат на множество разговори и отличните партньорски контакти между двете институции идеята е финализирана и дрона ще бъде повече от полезен в пряката полицейска работа по ограничаване на различни по вид криминални деяния. Според Шайърс „дрона изглежда забавен, но той ще е и много полезен, тъй като голям процент от разследванията ще бъдат улеснени от всевиждащото му око”, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Бургас.

Именно в търсенето на изчезнали хора, заложнически сценарии и разкриване на наркоферми, новата придобивка на бургаската полиция ще блести. Дронът е със специфично оборудване и допълнителна радиометрична термо камера за нуждите на оперативно-издирвателната дейност и разследването на престъпления.

Старши комисар Калоянов благодари за направения дарителски жест, като заяви, че в ход е подготовката на специално обучение на служители от четири структурни звена на ОДМВР – Бургас, които да ползват дрона в своята работа – отдел „Криминална полиция”, Базовата-научно техническа лаборатория / БНТЛ/ и сектори „Специализираните полицейски сили” и „Специални тактически действия”.

Общата стойност на дарението е в размер на близо 57 000 лв., като освен дрона и специалната термо камера, са включени още смарт контролер и батерия.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Шефът на ВиК инж. Ганчо Тенев: Ще консултираме с кметовете кои обекти да отпаднат от инвестиционната програма
  15.08.2022 16:15      

  Ще предложа инвестиционни намерения и всички разходи, които са нужни на следващото