Сряда, 07 Сеп 2022
    
Бургас

Ще се намери ли точният човек за шефския стол в РУО - Бургас

  07.06.2022 10:14  
Ще се намери ли точният човек за шефския стол в РУО - Бургас

Дона МИТЕВА

Днес от 10.00 часа в Просветното министерство започна изпитът за началник на Регионалното управление на образованието в Бургас и в още три области.

Очаква се тестът да е в две части: първа – за обща компетентност и втора – професионална. Не по-късно от 24 часа преди конкурса бяха публикувани и указанията и начинът на оценяване. Същият ден следва и събеседването с нарочна комисия, която трябва да бъде съставена от 3 до 7 членове.

До каква степен всичко ще се реализира на практика, предстои да видим. Трима от петимата подали документи са допуснатите до изпита. Сред имената са двама от очакваните претенденти – заместник-директори на две елитни бургаски гимназии: Немската и Математическата – Петя Петрова и Станимир Баев. Другото, трето лице, допуснато до изпита, е загадката Ваня Христова. Оказа се, че не е жената от фондация „Искам бебе“. Предположението на хората, които следят изкъсо конкурса е, че това е родена във Великотърновско, бургаска снаха. Но дали става дума за подозираната дама, може да се разбере единствено ако тя седне в креслото на инж. Виолета Илиева. Тогава няма как да остане анонимна.

Дали и доколко от ПП са припознали своя човек в един от тримата кандидати, защото по разпределение между партиите в коалицият, позицията на шеф на РУО трябва да заеме от тяхна кандидатура, също си остава загадка. От учителските синдикати също са много предпазливи или по-скоро мълчаливи в изказванията си, вероятно защото при този просветен министър думата им почти не се чува. Учители и директори се спукаха по повод и без повод да засвидетелстват внимание на подалите документи „за всеки случай“.

Дали подготовката и компетентността на кандидатите, които те трябва да покажат както в теста, така и в последвалото събеседване с тях още в рамките на същия ден, ще бъде основно при избора – пак е загадка.

Има и друг вариант – такъв, какъвто вече е реализиран на практика в други области, като например Видин – да не бъде избран победител, който да оглави РУО. Тогава процедурата се стартира отново. Така, докато бъде намерен точният човек.