Събота, 03 Сеп 2022
    
Царево

Стотици присъстваха на нестинарските игри в село Българи

  04.06.2022 14:14  
 Стотици  присъстваха на нестинарските игри в село Българи

И тази година традиционните нестинарски игри в чест на „Св. св. Константин и Елена” привлякоха вниманието на стотици хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай в с. Българи, Община Царево. Празненствата от години се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил е денят на светиите. Българи остана единственото нестинарско село в България. Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Нестинарските игри в с.Българи са вписани в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.

Празничната програма започна сутринта в 10:00 с провеждане на традиционен нестинарски обред. От 13:00 часа в посетителски информационен център ,,Пътят на нестинарството‘‘ се представи прожекцията на българския 3D документален филм ,,Стъпки в огъня‘‘. Всеки желаещ можеше да разгледа автентична фотоизложба на нестинарския обред. Кметският наместник г-жа Недка Лапчева и инж. Георги Лапчев - кмет на община Царево поздравиха жителите и гостите, присъстващи на празника на селото.

Организаторите бяха подготвили и кулинарен базар, на който се предлагаха вкусни домашно приготвени ястия. За веселото настроение на всички имаше и богата фолклорна програма с участието на Фолклорен ансамбъл ,,Царево‘‘ към НЧ ,,Георги Кондолов 1914‘‘ град Царево с ръководител Христо Йорданов. Кулминацията на вечерта бяха нестинарските игри, които всяка година спират дъха на стотиците присъстващи.

Сред гостите бяха царският зет Китин Миньос. Съпругът на дъщерята на Симеон Сакскобургготски - Калина е посланик на добра воля към Юнеско и снима филм, който популяризира България.

Кулминацията на вечерта, както винаги, бяха нестинарските игри от 22 часа, които всяка година спират дъха на присъстващите. Писъкът на гайдите и думкането на нестинарския тъпан, мистерията на танца в огъня, отново създадоха онова необяснимо усещане за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете.