Четвъртък, 11 Авг 2022
    
Култура

Кои са големите победители в конкурса „Море“

  12.05.2022 10:17  
Кои са големите победители в конкурса „Море“

На открита сцена на ул. „Алеко Константинов“ се състоя тържество по повод връчване на наградите от Национален литературен конкурс „Море 2022“. Това е деветото му издание. Конкурсът се организира от Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” със съдействието на Община Бургас.

Сред гостите, уважили празника зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас –Диана Саватева, както и зам.-областният управител Тодор Иванов.

По традиция журито се избира сред утвърдени имена в литературния живот. Председател за 2022 г. бе д-р Иван Христов, с членове Катерина Стойкова, Румяна Емануилиду и композиторът Георги Милтиядов, който определи специалната награда „Стихотворение – текст за песен”. Участниците в конкурса са от цялата страна, на възраст от 15 до 25 г. Тази година, след предварителната селекция журираните творби наброяваха 201.

На тържеството Румяна Емануилиду представи книгата „Солени молекули” на Калоян Христов, носител на Голямата награда на национален литературен конкурс „Море“ за 2020 г.

Всички отличени получиха като част от подаръка си и последния сборник „Бургаско синьо“, издаден от читалището, съдържащ отличените творби за 2016 и 2018 година. Композиторът Георги Милтиядов подари свои дискове на участниците с грамота за „Отлично представяне“ в категория „Стихотворение – текст за песен“.

 

Решението на журито:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА тази година се присъжда на Стефан Прасков, на 25 г., от гр. София. Организаторът на Национален литературен конкурс „Море“ – Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985”, подари статуетка, парична и предметна награда, а издателска къща „Знаци” ще отпечата стихосбирка.

Специалната награда „Стихотворение – текст за песен“ се присъжда на Димитър Драганов, 22 г., от гр. Велико Търново.

 

КАТЕГОРИЯ „ПОЕЗИЯ”

Първо място - Марио Савчев, 21 г., от гр. София, за цикъл стихотворения.

Второ място - Александър Арнаудов, 23 г., от гр. София, за цикъл стихотворения.

Трето място - Никол-Валери Тошева, 15 г., от гр. София, за цикъл стихотворения..

Грамота и предметна награда за отлично представяне в категория „Стихотворение - текст за песен“ получават: Александра Петкович, 18 г., от гр. Видин; Виктория Димитрова, 24 г., от гр. Раднево; Ана-Мария Димитрова, 23 г., от гр. Сливен и Виктория Кожухарова, 17 г., от гр. Бургас.

 

КАТЕГОРИЯ „ЕСЕ”

Първо място - Божидара Бойчева, на 18 г., от гр. Гоце Делчев, за „Измечтано море“.

Второ място - Адриана Ангелова, 16 г., от гр. Видин, за „Всеки един строи кораба на своя живот и сам по себе си светът е една огромна корабостроителница“.

Трето място - Катерина Кацарова, 18 г., от гр. София, с есето „Морето и нимфите”.

Тази година се присъждат две поощрения в категория „Есе“ по инициатива на организатора - Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985“. Поощрение в категория „Есе“ получава Паула Милчева, 16 г., от гр. Бургас, и Теодора Денева, 25 г., от гр. Поморие.

 

Отличените творби може да прочетете на www.chitalishte-km.org.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
От „Лукойл“ проговориха: Спираме работа, ако спрат руските доставки на нефт
  09.05.2022 12:03      

Георги РУСИНОВ   Един въпрос, който вълнува обществото от известно време е д