Събота, 06 Авг 2022
    
Общество Поморие

Поморие спази поверието: Годината е добра, когато веселието на Герговден е от сърце

  06.05.2022 15:56  
Поморие спази поверието: Годината е добра, когато веселието на Герговден е от сърце

Моника ИЛИЕВА

 

След две години прекъсване, жителите на Поморие отново празнуват празника на своя град – най-красивия сред черноморските красиви. Репортер на „Черноморски фар“ видя, че поверието – годината е добра, когато веселието на Гергьовден е от сърце – се спазва стриктно от жители и гости. Патронният празник бе отбелязан с традиционнен панаир и концерт, преди това с тържествена литургия в манастир „Св. Георги Победоносец“.

Сред официални гости на община Поморие са делегации от Р Гърция, гр. Нео Анхиало – водена от Василики Параскевопулу, заедно с многоуважавания общински съветник и председател на местната земеделска кооперация Никос Таньос и от Р Турция, гр. Инедже – водена от Шахабетин Вардар.

Иван Алексиев, кмет на община Поморие: Св. Георги пази и закриля нас и домовете ни – града ни

„Гергьовден е, Поморие отново празнува. Изключително ми е приятно, след двегодишно прекъсване да ви поздравя с добре дошли на празника на града ни. След двегодишно прекъсване отново всички сме тук край манастира, носещ името на патрона на нашия прекрасен град „Св. Георги Победоносец“. Благодаря на всички, които пристигнах, за да споделят празника с нас. Благодаря на нашите приятели от Инедже и от Нео Анхиало, че пропътуваха стотици километри, за да бъдем заедно на празника на Поморие. Няма нищо по-хубаво от това да споделиш празника с приятели. Благодаря на всички вас, че сте тук и нека с благословията на Агатополския епископ и игумен на манастира в Поморие Йеротей и със закрилата на Св. Георги Победоносец да продължим по нашия път на развитие, който прави  града все по-хубав, все по-уютен! Да не се прекланяме пред трудностите, защото Св. Георги бди над нас. Тези предизвикателства да ги преодоляваме и направим града ни по-хубав за нас и нашите деца. Пожелавам здраве, благоденствие, много светли и чисти мирни дни. Честитя на всички именици, да бъдат живи и здрави. Честит празник Поморие! Честит празник поморийци и нека Св. Георги ни пази!“, обърна се към жителите на града Иван Алексиев, кмет на община Поморие.

Иван Алексиев, кмет на община Поморие

Шахабетин Вардар, кмет на Инедже, сподели, че се чувства радостен от присъствието си на този хубав и знаков празник: „След двегодишно отсъствие съм радостен да съм тук при вас. Поздрави от Инедже на всички вас. Честит празник, бъдете живи и здрави.“

Шахабетин Вардар, кмет на гр. Инедже, Р Турция

Поморие е прекрасно място, със славна история, акцентира Василики Параскевопулу, председател на Общинския съвет в  Нео Анхиало: „Нашите два града са свързани с кръвна връзка. Успешното сътрудничество предлага големи възможности за нашите народи. Промяна на начина на мислене, сътрудничество по различни програми, коото водят до подобряване живота на нашите жители. Пожелаваме си побратимяването ни да се запази, а поколениято след нас да благодарят за широко отворената братска врата в Поморие. Нашият кмет Ахилеос Беос изпраща поздрави и обич към вас, очакваме ви в Нео Анхиало на Волос.

Василики Параскевопулу, председател Общиснкия съвет в гр. Нео Анхиало

След двегодишното прекъсване и отново на нашите ширини благото е отново благо, заяви Агатополският епископ Йеротей: „Честит празник скъпи братя и сестри, скъпи гости. Всичко онова което имаме и притежаваме – богатство духовно и телесно – наричаме благо. То е само благо, когато е споделено. Анхиалци знаят много добре как да го предават на своите скъпи гости, на своите близки. И ние всички заедно се молим на Св. Георги да дарява  този град с мир, благоденствие, здраве на всички негови жители, успех във всички начинания. Бог да ви благослови! На многая блага лета!“

Агатополският епископ Йеротей

С песните си на Грегьовден възхваляваме Св. Георги Победоносец – покровител на овчари и стада, покровител на войската, закрилник на Поморие. Иконата му кичим с цветя и венци, молим се за по-добри и честити дни, от него очакваме здраве, берекет, по-добра реколта и благополучие. За него в Поморие извиха кръшни гергьовски хора с песните на Мария Чакърдъкова и танцов състав.


Анкета

Мнения

Мнения Общество Поморие
Иван Алексиев, кмет на община Поморие: Св. Георги пази и закриля нас и домовете ни – града ни
  06.05.2022 13:12      

Моника ИЛИЕВА   - Г-н Алексиев, какво ще пожелаете на съгражданите с