Събота, 17 Сеп 2022
    
Бургас

Малкото дъжд предрича слаба реколта от пшеница

  04.05.2022 14:56  
Малкото дъжд предрича слаба реколта от пшеница

Дона МИТЕВА

Колкото хората от града се ядосват на дъждовете, толкова земеделците ги желаят през пролетта. Още е рано да се говори за  себестойността на реколтата от зърно, която се очаква, но като цяло от бранша са скептични.

„Не се знае какво ще жънем защото дъждовете са слаби – сега когато трябва да вали, почни не е капнало. Дъждът, който пада не е със стопанско значение. Миналогодишните добиви, които имаше в национален план ще ги сънуваме. Със сигурност тази  година няма да  ги има. Това е за есенниците. Пролетниците са още във фаза поникване и е далече да се говори. Декарите, засети с рапица са много малко, защото есента бе суха и трудно се зася и много колеги не я засяха. Много от зърнопроизводителите се насочиха повече към слънчогледа, защото и тази година се надяват да има търсене и добра цена, заради Украйна“, рисува картината в сектора Илия Проданов, зам. председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и фермер от бургаско.


Анкета

Мнения

Мнения
Н. Пр. Ингрид Кресел - посланик на Естония в България: Ние сме известни с дигиталното си правителство и с любовта си към природата
  18.06.2022 15:24      

Моделът на електронно управление започна преди 20 години с образованието на децата