Петък, 29 Юли 2022
    
Бургас Общество

Горещо в „Черноморски фар“: „Пътстрой Бургас“ проговори: Отпушваме движението Бургас – Сарафово през летния сезон

  29.04.2022 09:47  
Горещо в „Черноморски фар“: „Пътстрой Бургас“ проговори: Отпушваме движението Бургас – Сарафово през летния сезон

Удължаване на сроковете и индексация по проекта за Северния обход иска фирмата изпълнител

 

Моника ИЛИЕВА

 

Без задръствания, в района на строящия се северен обходен път на Бургас – Сарафово, ще посрещнем настоящия летен сезон, категорични са от „Пътстрой Бургас“ – изпълнител на ключовия инфраструктурен проект. Движението ще бъде отпушено с настъпването лято 22‘, така че да няма предпоставки за образуване на тапи.

„На 70-75% са изпълнение дейностите по Северния обход. Няма забавяне в строителството. Няма забавяне в плащанията“, коментира пред „Черноморски фар“ Иван Иванов – изпълнителен директор на фирмата.  

От думите му стана ясно, че липсват разрешителни по инженерни мрежи, оптика, водопроводи и улично осветление, за да се завърши обхода. Тази е една от причините за извършването на минимални дейности на обекта към момента.

Иван Иванов добави, че е подадено искане за индексация на цените: „Ако работим при цените в момента, ще сме на финансова загуби. В момента цента на битума е 150 лв. за тон. Проектът за Северен обход е спечелен при 100 лв. за същото количество“.

„Пътстрой Бургас“ ще поска удължаване на срока на проекта с няколко месеца. От фирмата планират да приключат в края на месец октомври или ноември, но при всички случаи до края на тази календарна година.

Припомняме, че в края на януари 2021 година започна строителството на северния обходен път на Бургас. Чрез трасето – 4,7 км дължина, транзитният трафик, идващ от Варна и продължаващ на юг към София – Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще бъде изнесе извън града. По този начин, пътуващите от Западна и Северна България, ще избегнат влизането в Бургас. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца. Инвестицията – малко над 57 млн. лв., осигурени от републиканския бюджет.

Северният обходен път започва при 230-и км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовско езеро, в близост до настоящото кръстовище, ще преминава на запад заобикаляйки езерото, а след което ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-и км на първокласния път при селскостопанския надлез.

Отсечката ще е с две платна, разделени със средна разделителна ивица и с по две ленти за движение в посока, както и банкети и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.

 

 


Анкета

Текстът на коя от песните за "Бургас и морето" 2022 ви харесва най-много? - https://www.burgasimoreto.org/bg/songs (чуйте тук)


Резултати

Мнения

Бургас Камено Мнения
Проф. Николай Овчаров: Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм
  29.04.2022 16:11      

Георги РУСИНОВ   Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм. Това об