Понеделник, 01 Авг 2022
    
Мнения Общество

Борисов за кабинета: Играят с цената на газа, страшни схемаджии

  02.05.2022 15:52  
Борисов за кабинета: Играят с цената на газа, страшни схемаджии

„Обслужват Путин - диктатора и агресора, за сметка на българския потребител”, добави той

 

Бойко Борисов с нови критики към правителството и премиера Кирил Петков. Лидерът на ГЕРБ коментира цените на газа и доставките към страната. По думите му властта играе с фактурите и обслужва руския президент Владимир Путин за сметка на българския потребител.

„Енергийният министър все едно е паднал от Луната. При тези условия той трябва да говори как да възстановим производството на шистов газ, как да използваме Черно море, какво става с „Хан Аспарух” и проучванията, които платихме”, попита той.

В критиките си Борисов посочи публикации в медиите и телевизионни участия на представители на властта. Според него те затъват все по-дълбоко с изказванията си. 

„Да разберат Христо Иванов, Мирчев, Атанасов в какво участват в момента, в какви схеми, в какви далавери, в каква корупция, как обслужват Путин - диктатора и агресора, за сметка на българския потребител, бизнес и всички останали”, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов цитира думи на Александър Николов според когото „Булгаргаз” не е резервирал предварително капацитет, за да не прави излишни разходи, без да се налага: „Нали преди месец и половина Асен Василев ви каза, че няма да плащаме в рубли. Частната компания МЕТ може да си позволи, а държавата не може да си гарантира евтин газ и да си докара терминали”, подчерта той.

И обвини властта: „Вие си играете с населението, с икономиката, с индустрията. Много услужливо ви прикриват, но това вече свърши. Хората го усетиха”, критикува бившият премиер.

„Фирма МЕТ си е резервирала количества за собствени търговски цели и тя ще продължи да търгува - ето го разковничето, с или без „Булгаргаз”. Браво - в защита на националния интерес”, добави Борисов.

Делян Добрев коментира, че с цените на газа върви страшна манипулация. От ГЕРБ показаха свои калкулации за това какво би се случило по стария договор и ред на плащане и сега с посредниците.

„Двама са основните доставчици - единият е ДЕПА, другият е МЕТ. ДЕПА ни продава руския газ, който не стига до Гърция и остава в България. Техния газ го вземаме на по-висока цена. Същото е с МЕТ. ДЕПА е гръцкият „Булгаргаз” и той продава на „Булгаргаз” руски газ. Другата половина от количествата е от МЕТ, за която медийни разследвания твърдят, че е фирма с руски корени и търгува руски газ”, обясни Добрев.

Той уточни, че при „тази схема на управляващите” цената, която ще се получи, е 182,55 лв. „Не изключвам те да правят манипулации, като включват количества от „Чирен”, както го правят през всички месеци досега”, добави Добрев.

Борисов посочи: „Изпразниха „Чирен” и го оставиха на 18%. С 8-9% могат да играят по фактурите. Вкарват в тях евтиния газ на „Чирен”, намаляват за пред очите ви цената, този газ обаче си стои там, те купуват скъпото синьо гориво и то отива на фактурите ви. Вкарват в микса това, което е на дъното на „Чирен”. После производството, битовият потребител ще платят друга цена”, смята той.

Според лидера на ГЕРБ „тази манипулация” се прави вече втори месец. „За това не си напълниха като Полша и другите хранилища в Европа. Страшни схемаджии, просто евала. Това е нещо, което не може да си представите. Там са мислители, които в схемите нямат равни”, критикува бившият премиер. И допълни: „В България такива не са идвали, такова нещо не е било. Не може да бъде, няма кой да го измисли друг”.

Борисов коментира и теглените от правителство заеми, като по думите му те отиват, за „изплащането на далаверата и схемата”. Допълни, че ако изборният календар е верен и след три години дойде ново правителство, то ще започне да връща милиарди от първия ден. „И няма да може да прави никакви политики, никакви програми. Те искат за тях да е пустош. Затова взимат заемите за по три години”, категоричен е той. 

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Борисов за кабинета: Играят с цената на газа, страшни схемаджии
  02.05.2022 15:52      

„Обслужват Путин - диктатора и агресора, за сметка на българския потребител”,