Четвъртък, 21 Юли 2022
    
Бургас

Великденска багрилница събра две поколения на Часовника /СНИМКИ/

  21.04.2022 14:43  
Великденска багрилница събра две поколения на Часовника /СНИМКИ/

Дона МИТЕВА

На Велики четвъртък в градинката до Часовника заработи Великденска багрилница, организирана от Община Бургас и Регионален исторически музей Бургас.  

Най-възрастната жена боядиса първото червено яйце и обагри челата на децата. „Традицията повелява най-възрастната жена в семейството да боядиса яйцата и да замеси, защото тя знае. Тя е пазителката на традициите“, обясни Росица Топалова, от Етнографския музей.

Жените от Народно читалище „Васил Левски 1937” – квартал Горно Езерово и  от НЧ „Проф. Асен Златаров“  влязоха в ролята на вещите домакини и показаха автентични техники за боядисване и украсяване на великденски яйца. А децата, които участваха в багренето бяха третокласниците от ОУ „Св. Княз Борис I“ с класен ръководител г-жа Нели Бакърджиева. Те знаеха много добре как да нашарят яйцата с восък и да залепят листенца от различни растения и да ги прихванат от с чорапче.

„Природните багрила, които се използват не боядисват яйцата в ярки тонове, но пък това си е традицията. Знае се, че панджарът боядисва червено. Също в червено и дори по-ярко обагря и растението брош, което принципно е отровно, но не е опасно за яйцата. Жълто-оранжевото е от люспите на лука“, припомни Топалова.

 


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев, кмет на Созопол: Да се гледа на Бюджет 2022 като на успешна общинска политика
  20.04.2022 17:52      

Данък сгради и такса смет не са повишавани, откакто аз съм кмет