Сряда, 20 Юли 2022
    
Мнения Созопол

Тихомир Янакиев, кмет на Созопол: Да се гледа на Бюджет 2022 като на успешна общинска политика

  20.04.2022 17:52  
Тихомир Янакиев, кмет на Созопол: Да се гледа на Бюджет 2022 като на успешна общинска политика

Данък сгради и такса смет не са повишавани, откакто аз съм кмет

НИНК мерят с различен аршин, зависи дали проекта е общински или на частен инвеститор, допълва той

 

 

Черноморски фар


 

- Г-н Янакиев, забавянето на републиканския бюджет доведе и до забавяне в приемането на общинските в цялата страна.Бюджет 2022 на община Созопол е факт – като какъв го определяте?

- Бюджетът е реалистичен на фона на случващото се в страната. Бюджетът е израз на общинските политики, които се водят. Имам предвид – ние гласувахме разходната част, но трябва съберем парите като приходи и тогава да бъдат разпределяни като разходи. Така че, фокусът е първо върху приходната част на бюджета и след това постъпленията да бъдат разумно разпределяни и харчени.

Тази година е изключително тежка и трудна, с оглед плащанията, които ни предстоят. Апелирам към моите съграждани да проявят разбиране. Факт е, че увеличаваме цените на паркингите, основно за туристите и за бизнеса. Нека знаят, че това са свежи парите, които можем да вкараме в хазната, извън данъците сгради и смет.

Созополчани забравят, но ще им припомня, че откакто съм станал кмет, в края на 2019 г., сме в перманентна криза. Първите месеци, в които поех поста, хазната беше празна, с неразплатени разходи, имаше риск да не мога да изплатя заплати на служители. Стабилизирахме се малко, но в резултат на ковид пандемията рязко намаляха приходите. Последва енергийна криза, която удари драво по бюджета. Сега – военна криза. Перманентно сме в кризи, които влияят пряко върху финансовото състояние на общината. Няма какво да се лъжем – жителите на Созопол трябва да бъдат по-търпеливи, да приемат, че случващото се е за всички. Независимо кой е кмет, няма как таксите да не се променят.  

- Кои са най-важните проекти, заложени в новия финансов документ?

- Парите никога не стигат. Инфлацията, увеличението на горивата, електроенергията, минималните заплати, няма как разходите да не са увеличени, затова трябва да се увеличат и приходите. Отново опираме до събираемостта на прихода и стриктна политика при разходването им.

Има проекти, които ще изпълняваме, има и преходни, а дали ще ни стигнат парите – Божа работа. На фона на случващото се през последните шест месеца, никой не може да предвиди бъдещето. За този период цените скочиха с 20 – 30 %. Войната в Украйна продължава, не смея да предвиждам какви ще бъдат цените на строителните материали.

Строим нова автоспирка в гр. Черноморец, нов паркинг на ул. „Люлин“ в Созопол. Спирката ще довършим до началото на сезона, останалото отлагаме за есента. Няма как, влиза забраната за строителство в общината през летния сезон – четири месеца и половина. Каква е гаранцията, че цените ще бъдат същите и наесен, и фирмите, които са спечелили поръчките няма да се откажат заради повишението им. 

- Има ли проекти, които могат да се окажат неизпълними, предвид вековната история на града?

Обстоятелствата няма да ме спрат да правя проекти, аз лично се притеснявам за автогарата в гр. Созопол, защото изключително трудна е комуникацията ми с Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Те ни връщат проекта с искане да се направят пълни разкопки на определеното място. Това може да продължи с години. Не устройва нито мен, нито гражданите на Созопол, а още по-малко туристите. Нашето желание е да се проведе археологическо наблюдение, когато започне строителството, ако няма значими находки, да ни оставят да построим автогарата. Такава е процедурата и при строителството на друг мащабен обект, който е само на трийсет метра от терена за новата автогара. При този обект не бяха поискани разкопки, а той е на частен инвеститор. Не мога да не си задам въпроса защо не се прилагат същите изисквания както към общината. Аз виждам, че НИНК мерят с различен аршин. 

- Ще се справи ли общината с изплащането на унаследените дългове от предходното ръководство?

-Стягаме коланите, ако хората имат вяра и търпение, ще го направим. Днес недоволстват, че са увеличени цените на паркингите. Ще бъдат, няма как да е иначе, ситуацията ни притиска. Няма как хората да очакват от нас да не взимаме нови дългове, да не продаваме общинско имущество. В момента продаваме земи, които са в параграф 4 за продажба, за да не вдигаме данъци. Трябва да отбележа, че данък сгради и такса смет не са повишавани, откакто аз съм кмет, независимо от турбулентните периоди, в които попадаме. Това ще продължи да е така, докато съм на този пост. Как очакват хората да поемем всичката тази инфлация, която се случи през две години, кризите и успоредно с това да изплащаме дълговете, наследени от старото ръководство.  Как очакват да строим и развиваме общината?

- Има ли промяна в данъците?

-За мен политиката е следната – базовите данъци –сгради и такса смет, не се пипат, запазват се същите, за да не затормозяват хората. Увеличаваме косвените, които могат да бъдат или да не бъдат ползвани за правещите бизнес. Не става въпрос за локално паркиране. Миналата година за него се плащаше 100 лв., и тази е толкова. Платените абонаменти за улично паркиране за граждани бяха 288лв. –  толкова са.  

Но няма как да не увеличим цените на паркингите, при положение, че токът е поскъпнал, че сме инвестирали във видеонаблюдение, в банкомати, в смарт решения, които са за удобство и сигурност на гражданите. Тези инвестиции трябва да бъдат възвърнати. Другият вариант – стоим в каменната ера, едно момче с едно въженце и колкото пари влязат в касата на общината, толкова и каквато услуга се предоставя на гражданите – такава. Това не е правилно. Вървим напред, животът се развива. Изградена е станция за зареждане на електромобили. Предстои изграждането на още няколко.

- Какво бихте казали на жителите на община Созопол, които ще са недоволни от новите такси?

-Все още се сблъсквам с неприятни гледки на боклуци, изхвърлени около контейнерите. Има хора, които изискват от мен като кмет някакви неща, свързани с туризъм, а успоредно с това не плащат туристически данък – източника на финанси, за да се осъществят мероприятията, които искат. Така че, когато изискваме от общината, трябва първо да се вгледаме в себе си дали ние сме изпълнили задълженията си към нея. Едва тогава можем с чиста съвест да държим сметка на кмета, на администрацията, на общинските съветници.    

- Може ли да разчита община Созопол на помощ от държавата?

- Аз поисках, но ми бе отказано. Така че, държавата няма да я коментирам. Поискахме да ни бъде предоставена целева субсидия, с която да покрием остатъка от дълга, който имаме по безлихвения заем. Той ни беше предоставен от държавата преди две години в размер на близо 3 млн. лв., за да можем да платим задълженията на старото управление. Те бяха много повече и не говоря за банковите задължения, а такива, които е трябвало да се разплатят на хора, на фирми, на РИОСВ. Една част от тях разплатихме със собствени средства, с икономия на разходи, за друга част взехме този дълг на база на план за финансово оздравяване на общината. По този дълг сме изплатили повече от половината и тази година остава другата половина.

Община Созопол вече не фигурира в нито един от седемте показателя на Финансовото министерство, с които се мери финансовата устойчивост на общините, плащаме си всичко навреме, има възможност да поискаме извънредна целева субсидия, с която да си покрием заема към държавата.  Вече два пъти сме поискали това. Първият път ни отказаха, сега чакам отговор за второто искане, но вероятно отново ще ни откажат. Така че, нищо не чакам от държавата. Не разчитаме на нейната помощ. Само да не ни пречи. Както се случва с проекта на автогарата. Ето пример как държавата пречи на общините.    

Хората ме питат: Кмете, нали обеща, кога ще направиш автогарата? Как да им обясня, че държавата ме спъва?      

- Ще продължите ли социалната политика на общината?

- Жителите на община Созопол могат да бъдат абсолютно сигурни, че социалната политика, провеждана от нас ще бъде продължена. От началото на годината всички социални дейности ги обединихме в един комплекс с оглед по-голяма оперативност и предоставяне на по-добра услуга. Разширяваме социалната услуга. Социалните придобивки, които хората имат, ще ги продължим. Тази година намалихме кубиците от 5 на 4, които давахме като дърва на хората. Това се случи, защото първоначалната информация беше, че състоянието на горите е лошо. Тази година вече разполагаме с 10-годишен план за управление на горите и новата информация е, че ситуацията не е толкова лоша. За догодина подготвям нова програма, с която приятно ще ги изненадаме.

- Ще изпълние ли културната програма?

- Ще се постараем културната програма да бъде доста по-богата от миналогодишната. Пандемия няма. Обезпечена е финансово и се надяваме да зарадваме жителите и гостите с много събития.   


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев, кмет на Созопол: Да се гледа на Бюджет 2022 като на успешна общинска политика
  20.04.2022 17:52      

Данък сгради и такса смет не са повишавани, откакто аз съм кмет